Харчовете за ток ще определят кое жилище да си купим 02.08 | 10:52

Сметките за електричество ще се вписват в нотариалния акт

От Христина Рафаилова

Решението кое жилище да изберем за свой дом вече ще бъде значително по-лесно.

Според проект на нова наредба за обследване за енергийна ефективност, сертифициране и оценка на енергийните спестявания на сгради, в нотариалните актове вече ще се вписва информация за това колко коства отоплението на съответното жилище.  

Така хората, решили да купуват къща или апартамент, ще могат да ги изберат и по това дали сметките за ток и парно ще са им изгодни. 

Нормативният документ ще изисква всички сгради, независимо дали са новопостроени или стари, да имат сертификат за това какви за енергийните им параметри и дали са "икономични" от гледна точка на консумацията на електричество и парно. 

Зданията занапред ще бъдат категоризирани от гледна точка на своята енергийна ефективност.

Сградите, които предполагат най-висок процент на спестена енергия, ще бъдат клас "А". Тези, в които харчовете са големи, ще бъдат категория "G”.  Подобна категоризация отдавна съществува при електроуредите. 

Сертификатите на сградите ще се издават от консултантите по енергийна ефективност.

В него ще бъдат вписвана информация за това колко енергия ще отиде за отопление на сградата.  Също така в документа ще се попълват данни за това колко ще коства потребената енергия за топла вода и за битови нужди.

При по-старите сгради, преди да бъде издаден, ще се прави анализ на енергийната ефективност и в случай на нужда ще се издава предписание за повишаването й. 

Водещи

Най-четени