Царските конюшни на пъпа на София продадени за жълти стотинки 08.09 | 13:16

7,5 дка в кв. оборище са дадени за 658 хил. лева - по 90 лв. на кв. м, съобщиха от БСП и обявиха, че ще внесат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров

От iNews.bg

Преди 2 месеца областният управител на София Веселин Пенев, излъчен от РБ и назначен от Бойко Борисов и зам.-областният управител от ГЕРБ Томи Николов, продават т.нар. царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София, кв. "Оборище”, на 100 метра от паметника на Васил Левски, за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър. Това обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че БСП започва да изнася поредица от факти, които нарече поредицата далавери на правителството, предаде БГНЕС. ГЕРБ казват, че работят в интерес на гражданите. Ние знаем за интереса точно на кои граждани работят, заяви Нинова.

От своя страна бившият областен управител на София Росен Малинов обясни, че тази сделка се "търкаля” от 2005 г. насам. "Тя е опитана да се реализира при 3 правителства и трима областни управители от различни политически сили. Включително и аз съм бил обект на атака от страна на инвеститора в тази посока. Има груби закононарушения и неспазване на грижата за държавната собственост, напротив, има пълно подчинение на корпоративния интерес”, заяви Малинов.

Той обясни, че имотът е придобит от лицето Янко Иванов, фирмата първоначално е "Дивисима”, а след това "Евро билд консулт”, който притежава 14% от идеалните части на този терен. "Държавата в лицето на областния управител притежава 86% и се реализира такава сделка. Допуснати са процесуални грешки относно разпореждането с имота, който е разделен на три поземлени имота, което е направено с цел. Тъй като стойността на имота надхвърля 500 000 лв. и решението трябва да се вземе от МС, е разделен на три, за да бъде сумата под 500 000 лв. и да се реши от областния управител”, разясни бившият областен управител на София.

От друга страна от 2005 с. има незавършила съдебна процедура, която не дава възможност, който и да е да се разпорежда с имуществото по време на неприключила съдебна процедура. Малинов заяви, че при избора на оценителя е създадена комисия и са класирани 3 фирми. Две от тях се отказват и печели тази фирма, която трябва да спечели. "Всеки областен управител е длъжен да подложи на съмнение оценката и, ако има такова да я възложи на друга фирма. Цялата тази работа е реализирана под егидата на правителството на ГЕРБ чрез областния управител и софиянци са лишени от над 7 декара земя в идеалния център на София”, добави Росен Малинов.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев обясни, че заради този грабеж е внесен сигнал до вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря и за дейността на областните управители, дали е била информирана за този случай и счита ли, че общественият интерес е бил защитен с тези договори. "БСП ще внесе и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който ще настояват обект на проверка да бъдат действията на областната администрация при подписване на тези договори. Искаме предмет на оценка да бъде спазен ли е Законът за държавната собственост и правилника към него. По какъв начин се ликвидира съсобственост при висящо съдебно дело, как е била извършена оценката, как е бил избран оценителят и има ли престъпление”, добави Бойчев.

Той запита още дали премиерът е знаел за тази сделка и стои ли зад нея, осен това подкрепят ли "моралните стожери” от РБ действията на представителя си от Изпълнителния съвет на РБ – сегашният областен управител на София.

Водещи

Най-четени