Цветан Василев: Делян Пеевски се изявява като властелин на България 19.06 | 08:35

Никога не ми е харесвало вестниците да се използват за политическа саморазправа

От iNews.bg

"Делян Пеевски през последните години стигна прекалено далеч. Човек, който се изявява като властелин на България, не искам да го коментирам."

Това каза банкерът и председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев в ексклузивно интервю за bTV.

"Ако България иска да прилича на европейска страна, тя не трябва да е страната на Делян Пеевски", категоричен бе Василев. По думите му КТБ АД е подкрепяла и подкрепя всичко, което е рационално и разумно, защото това е бизнес. "Но когато видим, че нещо се отклонява, взимаме мерки."

Според него "политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много той зависи от тях, и това е най-драматичното. Бизнесът се притеснява, бизнесът се страхува, не смее да излезе и да каже какво се случва в последната една година", каза още Цветан Василев, имайки предвид държавните поръчки.

Попитан дали в банката му са разпределяни държавни пари, банкерът каза: "Държавните поръчки се разпределят на едно друго място. Знаете ли колко хора от бизнеса не смеят да излязат и да кажат какво се случва? Държавните поръчки се разпределят чрез каналите на този човек. Негови марионетки говорят от името на държавата. Такива хора разпределят строителните обекти. Такъв човек е собственикът на "Водстрой" Иван Мерински."

По думите му "те се разпределят през каналите на този човек, който обяснява, че аз съм искал да го убия". Според Василев няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от негово име и разпределят държавните поръчки. "Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост той не се оказа достоен за това нещо."

"На 14 юни 2013 г. все още вярвах, че е направена една грешка с номинацията на Пеевски и с неговото отстраняване и ще се тръгне по нормален път. Но уви - разбрах го в началото на годината, че това не е така."

Така реално Цветан Василев призна, че още в началото на 2013 г. са започнали да прехвърчат първите искри - "искане на подкупи за участие в търгове, злоупотребявайки, Василев иска това, Василев иска онова, Василев иска да бъде назначен този или онзи на този пост, и злоупотребяваше с името ми".

Банкерът предупреди, че от "Булгартабак" се източват средства и това сякаш не се забелязва - там е нашият интерес. В огромни размери се източват средства, най-вероятно по сметки извън България. Защо прокуратурата не се интересува кой е реалният собственик на тези 80% от "Булгартабак", запита Василев.

По думите му "Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. "Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на "Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”.

"Формално Пеевски не е длъжник, но има набор на фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са номинални, т.е. техните собственици са скрити. Аз не казвам, че кредитите са лоши. Аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване, което означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде, така че това няма да се отрази в никакъв случай на реалното състояние", уточни Василев.

Относно "Нова медийна група" Цветан Василев уточни, че медийните покупки на тази група всъщност включват покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Блъсков имаше участие в ИПК "Родина", старата печатница, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. Моята цел винаги е била тази - да финансирам покупката на вестниците, които да си останат за фамилията на господин Пеевски, а аз да участвам в развитието на потенциален проект на терена на печатницата. Те искаха от мен тази услуга. Аз поставих условие, че срещу това нещо аз ще искам участие в двете седмици от терена на ИПК "Родина".

Освен това Василев заяви: "Но никога не ми е харесвало вестниците да се използват за политическа саморазправя. Аз не знам къде е редакцията на тези вестници, кои са главните редактори. С тях е малко трудна комуникацията и на мен нещата винаги са ми представяни по друг начин. Нивото на списване не е достатъчно добро и не ги чета тези вестници."

Василев бе категоричен, че той няма подставени лица - "всеки проект е сам за себе си. За това, като се финансира даден проект, са важни целите на този проект".

На въпрос дали т.нар. кръг "Капитал” прави кампания срещу него, Василев коментира, че има принципни различния с издателя Иво Прокопиев. "Аз съм за силен национален капитал. Господин Прокопиев изповядва тезата, че в България трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал. Устойчивото развитие на страната зависи от силните български компании. Чета вестниците на Прокопиев, там където те са обективни, защото в определени случаи те изпадаха в крайности. Спомняте ли си ситуацията около така наречения неизвестен купувач на ПФ "Доверие"? Погледнете колко публикации има във вестника на г-н Прокопиев, уличаващи мен в задкулисие и игра в полза на руснаците. Дори не ми се извиниха за това", каза Цветан Василев.

Относно Николай Бареков - Василев заяви: "Изявите на Николай Бареков показват, че не съм аз този, който го е създал като визия и физика."

Банкерът уточни, че политическият му проект не беше финансиран, финансирано бе риалитото му, шоутото, което имаше много добър рейтинг. Също така Бареков е получил бонус при напускането си от телевизията, за да се компенсира договорът му. Нямам представа колко скъпа му е кампанията на Бареков, завърши Василев.

Той разкри също, че при напускането на TV7 Николай Бареков е получил "един бонус", за да се развали договорът му. "Не знам каква част от тези средства е използвал в кампанията си. Нямам представа колко скъпа е кампанията на господин Бареков", твърди Цветан Василев.

Водещи

Най-четени