Цветан Гунев: КТБ бе брутално ударена, не одобрявам действията на БНБ 04.11 | 17:04

За да устои на атаката, на банката ѝ трябваше подкрепа от 500 млн. лева

От iNews.bg

БНБ има вътрешни разногласия по отношение на казуса с Корпоративна търговска банка. Подуправителят на централната банка Цветан Гунев заяви, че не одобрява почти всички действия на институцията спрямо поставената под особен надзор банка. Гунев е опитал да се върне на работа на 6 октомври, като е посочил писмено какви грешки е допуснала БНБ при оздравяването на КТБ. "Според мен Корпоративна търговска банка бе брутално ударена и вследствие на атаката срещу нея тя за дни изчерпи своята ликвидност", заяви Гунев в интервю за в. "Банкеръ".

Той е категоричен, че КТБ е имала нужните средства за работа и след като те са изчерпани, мениджмънтът на институцията е поискал от БНБ да я постави под специален надзор. "Специалният надзор трябва да е насочен към решаване на ликвидния проблем. С други думи, БНБ трябва да предпише такива мерки, които да осигурятсвежи пари в банката", обяснява Гунев. Това става чрез процедури по прихващания, чрез мерки за събиране на вече отпуснати кредити, чрез бърза покана към акционерите за осигуряване на средства. В такъв случай е нужно и осигуряване на допълнителни обезпечения по вече отпуснати кредити, смята подуправителят.

"Разбирате ли - на банката ѝ трябваха до 500 млн. лв. допълнителни свежи пари, за да устои на ликвидния натиск. Ако това бе направено, както с една друга банка, после можеше да влезе една тежка надзорна проверка в Корпоративна банка и да установи има ли дупка в капитала, или не", обяснява Гунев.

Чак тогава, ако бъде установено дали има дупка, или не, можеше да се поканят акционерите да я попълват, припомни експертът. По думите му, ако акционерите не могат да направят такава вноска, вече се търсят други методи за попълването на капитала - други инвеститори, одържавяване или някакъв комбиниран вариант.

Но докато вървят тези процедури, се предприемат и мерки по преструктуриране на банката, обяснява Гунев. "Всичко това можеше да бъде направено без много шум и без да се плашат вложителите. Помните ли, че главният прокурор каза, че трябва да се опитаме да надскочим закона в търсенето на решения за КТБ. Аз лично го разбрах в смисъл, че той предлага да бъдем по-гъвкави в прилагането на закона, а не да го нарушаваме. Но, както сам виждате, БНБ не постъпи по този начин", допълни още Гунев.

Подуправителят бе разследван от прокуратурата за престъпления по служба още преди началото на проблемите около КТБ. Впоследствие той бе оправдан. Още при връщането си на работа той е бил подложен на атака от колегите си в управителния съвет на БНБ, обяснява той в интервюто.

"Повтаряше ми се, че ако остана на работа полза няма да има, а вредата може да е голяма", каза Гунев. Той добави, че Управителният съвет на централната банка не му е дал никаква информация за казуса с КТБ, като дори загатна за укриване на данни по случая.

Най-четени