ЧЕЗ: Не прилагаме никакви практики, застрашаващи конкуренцията 25.07 | 17:44

Дружеството отхвърли обвиненията на КЗК за монопол

От Мария Стоянова

От ЧЕЗ България категорично отхвърлиха твърдението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за злоупотреба с господстващо положение. От компанията уверяват, че винаги са работили изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и не прилагат практики, които застрашават конкуренцията.

"Спазваме действащото законодателство и не прилагаме никакви практики, които възпрепятстват или застрашават конкуренцията. Във всички свои действия ЧЕЗ се ръководи от върховенството на закона и стремежа за качествено обслужване на клиентите на всички пазари, на които работи", се посочва в изявлението на електроразпределителното дружество.

От компанията посочват, че не са получили официално никакви документи и са научили за позицията на антимонополния орган от медиите.

"Компаниите от Групата на ЧЕЗ имат сериозен опит в продажбата на електроенергия по регулирани и по свободно договорени цени в 7 европейски държави (Чехия, Румъния, България, Полша, Германия, Унгария, Словакия)", напомнят в изявлението си от ЧЕЗ България.

По-рано КЗК обвини трите ЕРП-та в монопол. Първоначално антимонополният орган сам се е сезирал по случая, а впоследствие искане за образуване на производство е подадено и от независим търговец на електроенергия.

Злоупотребата с господстващо положение се изразява в това, че от дружествата са прилагали обща стратегия на пазара на доставка на електроенергия до небитови клиенти.

Най-четени