ЧЕЗ: Спиранията на тока в Казичене са заради аварии в чужди съоръжения 07.08 | 11:33

На собствениците им се издават предписания, ако не ги изпълнят, ще бъдат изключени

От iNews.bg

ЧЕЗ Разпределение извършва регулярни проверки и анализи на броя прекъсвания на електрозахранването и причините за тях в Казичене. Увеличение на броя прекъсвания са регистрирани през последния един месец.

Смущенията се дължат на аварии в чужди съоръжения, които не са собственост на дружеството, на зачестилите бури, които активират защитите по мрежата, както и на последващи действия на ЧЕЗ Разпределение вследствие на тези събития. Компанията вече извършва обход и оглед на всички чужди съоръжения и изготвя предписания на собствениците, като при неизпълнение на предписанията в указания срок - до края на месец август - дружеството ще бъде принудено да изключи от мрежата нередовните съоръжения.

Вчера Комисияра за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предприе проверка във връзка с жалбите на клиенти от Казичене, а също и от Кривина. Регулаторът поиска от ЕРП-то обяснения за причините за честите прекъсвания на захранването, както и да му бъдат предоставени всички жалби, постъпили в енергийната компания.

ЧЕЗ Разпределение проведе извънреден обход по електропроводите, които захранват Казичене, заснемане с термовизионна камера и ултразвуков детектор на всички съоръжения, и отстрани констатираните забележки. Извършено е и кастрене по мрежата, монтирани са автоматизирани съоръжения, с цел много по-бързото локализиране на поредени участъци и въстановяване на електрозахранването на клиентите. Предстои профилактика на трафопостовете.

През 2017 и 2018 г. в района са инвестирани 270 000 лв., подменени са 90 изолатора, 160 кг. проводници и 3 стълба, монтирани са дистанционно управляеми апарати. Предстои въвеждане в експлоатация на нов трафопост в с. Кривина, на стойност 142 хил. лв.

ЧЕЗ Разпределение поддържа мрежата, която захранва Казичeне, в добро техническо състояние. Компанията ще продължи да предприема мерки, за да сведе до минимум прекъсванията на електрозахранването заради трети страни.

Водещи

Най-четени