Частен мениджмънт поема управлението на "Топлофикация - София" 27.03 | 08:48

СОС трябва да започне процедура по смяна на ръководството на дружеството

От Елица Елефтерова

Частен мениджмънт ще поеме управлението на "Топлофикация - София". Столичният общински съвет трябва да започне процедура по смяна на ръководството на дружеството. Общината ще има един или няколко представители в управлението.

Трябва да бъде приет и доклад за избор на консултант, който да изготви анализ и предложение на вариант за мениджмънта на затъналото в дългове дружество. Надеждите на общината са промените да влязат в сила още от следващия отоплителен сезон, съобщава БНТ.

Новото ръководство на "Топлофикация" трябва да има както средства за инвестиции, така и финансова възможност да връща старите задължения, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й целта на тази форма е не само подобряване на управлението, но най-вече и гарантиране на допълнителни инвестиции. Защото, за да си изплаща задълженията, "Топлофикация" трябва да продължи да се развива, информира БНР.

Преди дни стана ясно, че Топлофикация дължи 555 млн. лв. на БЕХ и 191 млн. лева на "Булгаргаз".

В момента "Топлофикация – София” дължи на Българския енергиен холдинг 555 млн. лева. Министър Драгомир Стойнев многократно настоява Столичната община да реши финансовите трудности на топлофикационното дружество.

От местната управа контрират, че голямата част от дълговете са натрупани, когато дружеството е било държавно и призовават държавата да реши проблема. "Булгаргаз” заплашва "Топлофикация” със съд, заради многомилионния дълг.

От своя страна Топлофикация си търси парите от всички длъжници на бюджетна издръжка, сред които е и НЕК.

Най-четени