Черно на бяло - "Белене" ще струва 10 млрд. евро 21.01 | 16:26

Това става ясно от кореспонденция между НЕК и RWE от 2008 г., която показа Добрев

От Ралица Стоянова

Изграждането на АЕЦ "Белене" ще струва над 10 млрд. евро, става ясно от съвместна кореспонденция между германската компания RWE, Националната енергийна компания (НЕК) и българската държава от 2008 година.

Това съобщи на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус". Добрев представи копия от документите.

Попитан защо показва документите непосредствено преди референдума на 27 януари икономическият министър посочи, че едва днес е разбрал, че са изтекли двете години, които изискват конфиденциалност на кореспонденцията.  

Добрев обясни, в кореспонденцията се отбелязва, че точната сума за изграждането на АЕЦ "Белене” е 10 млрд. 590 млн. евро, което е близо 20 млрд. лева. Финансирането от българска страна е 51% или по-точно 5,4 млрд. евро.

RWE ще през 2009 година е заявила, че не е ясно как Националната енергийна компания (НЕК) ще финансира своята част от изграждането на АЕЦ "Белене", посочи министърът.

"Хората трябва да разберат колко струва този проект. Самият Станишев знае, че построяването на АЕЦ "Белене” не струва 4 или 5 млрд. евро", категоричен беше министърът на икономиката.

По думите му тези средства могат да отидат за пенсии, майчинство и социални помощи за три години.

По-рано днес премиерът заяви, че БСП продължава да тиражира "невероятни лъжи" за цената на проекта. Той беше категоричен, че пари за "Белене" няма. 

 

Водещи

Най-четени