Чехия скочи срещу "безпрецедентното" решение за ЧЕЗ 20.02 | 11:26

Казусът ще се разглежда в ЕК, призоваха ни да си спазваме споразуменията

От Нели Минчева

Чешкият министър на промишлеността Мартин Куба възнамерява да отнесе ситуацията с отнетия лиценз на ЧЕЗ у нас до Европейската комисия (ЕК), става ясно от информация на Czech News Agency.

От своя страна министър-председателят на Чехия Петр Нечас призова България "да спазва международните си задължения, както и споразумението за инвестиционна подкрепа", отново по повод случая с чешката компания у нас.

Нечас подчертава, че проблемът с високите цени на електричеството се политизира и изрази недоволството си от изказванията на политически фигури относно ЧЕЗ. Премиерът смята да обсъди възникналата ситуация с изпълнителния директор на компанията Даниел Бенес.

"Очаквам от България, като страна-членка на Европейския съюз, да спазва международните си задължения, европейското законодателство, както и собствените си закони, включително по отношение на защитата на чуждестранните инвестиции", подчертава Петр Нечас.

"Ще обсъдя ситуацията с изпълнителния директор на ЧЕЗ, като освен това, искат да чуя причините за такава непредвидима стъпка от български представители."

По думите му поведението на България е безпрецедентно и обезпокоително.

"Положението, разбира се, е много тревожно за нас, главно защото България, като член на ЕС, действа по напълно безпрецедентен начин", посочва и Мартин Куба.

"Българският министър-председател обяви, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет, но е необходимо да се осъзнае, че в ЕС отнемането на лиценз не е политическо решение. Такова решение се взима от независим регулатор. Регулаторът може да го вземе, само ако някой извършва големи нарушения, при това се дава право на отсрещната страна да оспорва и, ако нарушенията бъдат доказани, отнемането на лиценза може да започне."

Намерението на Куба е да обърне сериозно внимание на създалата се ситуация в ЕК. Оттам до този момент не са коментирали официално изявленията на Бойко Борисов, ден след които междувременно той обяви и че ще подаде оставката на правителството си.

Във вторник акциите на ЧЕЗ на борсата в Прага поевтиняха с над 2%, като паднаха до най-ниското си ниво от октомври 2008 г.

И международни, и български експерти коментираха, че положението с компанията се равнява на лош сигнал за инвестиционната среда в България.

Водещи

Най-четени