Чобанов: Евроизборите ще струват 22 млн. лева 27.03 | 18:10

"Добавките за пенсионерите ще бъдат заложени в бюджета за 2015 г.", обяви финансовият министър

От iNews.bg

Около 22 млн. лв. ще струват предстоящите евроизбори. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов.

Той коментира, че държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на стари задължения в размер на 1,3 млрд. лв, чиито падеж е тази година и задължения в размер на 1,7 млрд. лв., чиито падеж е януари 2015 г.

По думите му дългът ще покрие и глобалните доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 г. 

"Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари", заяви министър Чобанов, цитиран от пресцентъра на Министерство на финансите.

По отношение на приходите в бюджета министър Чобанов коментира, че за първото тримесечие на годината постъпленията от акцизи ще бъдат с около 50 млн. лв. повече.

По думите му за данъчните постъпления, информацията още не е пълна, тъй като предстоят най-силните дни за плащане на данъци до края на март.

"Там също се надяваме на добри резултати и на допълнителни приходи", уточни министър Чобанов.

Той обяви също, че добавките към пенсиите ще бъдат предварително планирани и заложени в бюджета за следващата година.

По думите му правителството провежда последователна социална политика, част от което е и възстановяването и индексирането на пенсиите по швейцарското правило.

Водещи

Най-четени