Чужди институции погват фирмите на Иво Прокопиев 17.06 | 12:39

От НАП съобщиха, че данъчните ще проверяват бизнеса му у нас до октомври 2014 г.

От iNews.bg

Чужди институции са започнали проверка на фирмите на бизнесмена Иво Прокопиев. От Националната агенция по приходите (НАП), която стартира ревизия на приходите и разходите на олигарха в началото на годината, коментираха, че не могат да кажат кои точно са тези структури и в кои държави се извършват проверките.

"Нормално е да бъдат инспектирани фирми на Прокопиев, които регистрират приходи в чужбина", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров за Econ.bg.

Още в началото на годината обаче стана ясно, че германската Служба за финансови регулации (ВаFin) разследва случая с продажбата на мажоритарния дял на Прокопиев в дружеството "Каолин" на немската фирма Quarzwerke.

Бъчваров допълни още, че срокът на данъчните проверки у нас на фирмите на бизнесмена, свързан с кръга "Капитал", ще бъде удължен до октомври 2014 г.

През февруари месец НАП обяви, че ще инспектира 11 дружества и издателства на бизнесмена, свързани с кръга "Капитал", като фокуса беше поставен върху неговите приходи и разходи като физическо лице. Наред с Прокопиев от агенцията проверяват и съпругата му Галя, която ръководи бизнеса му в медийната сфера. Проверката е образувана по искане на прокуратурата заради сигнали за данъчни нарушения. 

В 11-те фирми на олигарха, които са подложени на ревизия, влизат издателската група "Икономедиа" АД, фондацията "Капитал" и няколко фирми от структурата на "Алфа финанс холдинг", както и завода "Каолин".

Още преди започването на инспекциите на НАП разследване доказа, че олигархът е продал дружеството в ущърб на малките акционери, като те се ощетени с около 11 млн. лв. Купуването му от германското дружество Quarzwerke е станало без знанието на "дребните" акционери. Така фирмата е получила като подарък "Каолин".

В края на 2012 г. пред Българската фондова борса от "Каолин" обявиха, че мажоритарният собственик на акцииите в дружеството "Алфа Финанс холдинг” на Прокопиев е сключило сделка за продажба на 67,32 на сто ценните книжа на Quarzwerke. По-късно се разбра, че реалната сделка е била за 72,64 на сто от акциите на компанията.

Тогава от запознати със случая изтече информация, че в крайния вариант на договора за продажба между "Алфа Финанс холдинг" и немската компания е спазарен и делът на дъщерното дружество на "Каолин" "Солар Венчърс". По техните думи условията по споразумението са били забулени в тайна и не са стигнели дори е било отказано неговото разглеждане от Комисията за финансов надзор.

Покрай казуса "Каолин" беше замесено и името на президента Росен Плевнелиев. През ноември месец 2011 г. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) започна проверка на офшорни фирми, свързани с името на държавния глава, по сигнал на Комисията за финансов надзор (КФН).

Като причина за ревизията бяха посочени съмнения за извършени нарушения от Wyclef holding и Stallberg investments по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и данъчното законодателство.

Тези съмнения се отнасят до скандални сделки на двете кипърски офшорки с акции на контролираната от президентския приятел Иво Прокопиев "Каолин". Според твърденията тези кипърски компании по време на сделката за "Каолин" са отклонили милиони левове.

Wyclef holding и Stallberg investments участват в серия от прехвърляния на акции от "Каолин” в рамките на един ден. В резултат от това се генерира печалба от няколко милиона лева, която изтича към Кипър. Сделките се сключват броени дни преди прехвърлянето на мажоритарния пакет в "Каолин”, което поражда и съмнения за търгуване с вътрешна информация. 

Най-четени