Шефът на БНБ: Спадът в лихвените равнища ще се запази и през 2016 г. 12.12 | 15:03

При 62 млрд лв. депозити, 50 млрд. са завъртени в кредити

От iNews.bg

Общата тенденция на намаляване на лихвените равнища ще се запази и догодина, прогнозира управителят на БНБ Димитър Радев. Той допълни, че корелация между лихвите по депозитите и тези по кредитите няма да бъде и не може да бъде автоматична, защото при кредитиране банките оценяват равнището на кредитен риск.

Депозитите бележат тенденция на увеличение през годината и са около 62 милиарда лева, от които 42 милиарда са депозити на домакинствата.

Това според гуверньора на БНБ, от една страна, е знак на доверие към банковата система. От друга страна, се вижда потенциалът на банките за подпомагане на икономиката, който обаче не среща адекватно търсене.

На въпрос какви са мащабите на кредитирането през 2015 година, централният банкер посочи, че няма съществени, определени тенденции нито в едната, нито в другата посока. Общо вземанията по кредити са около 50 млрд. лева, от които около 18 млрд. лв. са от домакинствата, каза той. На въпрос дали това означава, че при 60 млрд лв. депозити, 50 млрд. са завъртени в кредити, той каза, че най-общо казано е така, въпреки че сметката не се прави точно по този начин.

"Имаме значителна ликвидност, която може да се използва. Големият въпрос тук е какво ще стане през следващата година. Мисля, че тази тенденция на намаление на лихвените равнища ще се запази", каза Радев, цитиран от Дарик радио.

На въпрос дали прогнозата на шефа на БНБ е, че лихвите и по депозити, и по кредити ще се понижават догодина, той отговори: "Общата тенденция ще бъде в посока намаление. Това, което е много важно да се каже, е, че корелацията между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите няма да бъде и не може да бъде автоматична, тъй като банките при кредитирането трябва да оценяват и равнището на кредитен риск", каза той.

Водещи

Най-четени