Шефът на най-голямата кипърска банка подаде оставка 10.07 | 15:27

Bank of Cyprus е претърпяла рекодни загуби през миналата година

От iNews.bg

Главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Кипър - Bank of Cyprus,  Андреас Елиадес е подал оставка.

Елиадес работи в банката от 33 години. Той има съществен принос за установяването и действието на банката в Гърция през последните 15 години. Елиадес е изпълнителен директор на банката от почти 8 години, се посочва в официалното съобщение на банката.

В писмо до борда Елиадес заявява: "Предизвикателствата, които срещаме заради европейската дългова криза, са изключително трудни, и изискват мобилизация от всички - вътре и извън банката. Такава мобилизация обаче няма”.

Бордът на директорите на банката ще се срещне в четвъртък (12 юли), за да обсъди кой да бъде заместник на Елиадес.

Банката е претърпяла рекордни загуби от 1,37 млрд. евро през 2011 г. заради отписване на гръци дълг.

 Междувременно стана ясно, че Кипър е нуждае от финансови средства и се е обърнала за пари към местни компании и организации, за да избегне дефолт през август, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Властите в Никозия вчера (9 юли) са уведомили финансовата комисия към парламента за това, че към 15 август на правителството ще са необходими минимум 250 млн. евро, за да покрие финансовите си нужди. Във връзка с това кабинетът се е обрънал за заеми към предприятия и организации, в които основен акционер е държавата. Става дума за най-голямата телекомуникационна компания Сута и управленията, отговарящи за пристанищата и за човешките ресурси на острова.

Припомняме, че Кипър официално поиска помощ от спасителния фонд на еврозоната на 25 юни. Все още не е ясна точната сума на заема, но според слухове тя може да бъде до 10 млрд. евро, което е повече от половината от размера на икономиката на страната.

Водещи

Най-четени