Ще има ли скоро развръзка на спора bTV-"Булсатком" 11.01 | 17:25

Вече има светлина в тунела - страните в този конфликт имат намерение да се договорят и бавно и постепенно да се стигне до развръзка

От Елица Елефтерова

Спорът между "Булсатком” и bTV, в който се включи и TV7, продължава.

Точно преди коледните празници bТV Media Group преустанови излъчването на своите програми в мрежата на сателитния оператор "Булсатком”. Същото се закани да направи и TV7, след като договорът им изтече на 22 декември 2012 г.

До тази стъпка се стигна, след като се оказа, че според bTV "Булсатком" налага безпрецедентна ценова дискриминация върху медията, крие абонати... и това са само част от обвиненията, отправени към оператора.

На фона на тази война между медиите полицията нахлу в офисите на TV+, която се свързва с "Булсатком” за проверка. От своя страна новият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще поиска възможно най-бърза информация за акцията. Той подчерта, че посегателства под този начин са смущаващи, но поясни, че "качеството "медия" не дава имунитет" срещу наказателно преследване.

Но в спора вече има нов участник.

Позицията на БАККО

Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) изразява безпокойство от това, че докато се води битка между най-големите доставчик на съдържание и сателитен оператор, на пазара на кабелни телекомуникации се прилага политиката "разделяй и владей”, чиято цел е поетапно и тихомълком да се постигат корпоративни цели в ущърб на хиляди потребители. 

От БАККО заявяват, че едностранно се прекратяват договори на едни кабелни оператори, а автоматично се подновяват договорите на други, допълва Econ.bg. В медиите се обявява манипулативно информация, че стотици кабелни оператори приемат нови условия на договорите.

В това число, обаче се оказва, че попадат и тези, чиито договори не са били прекратявани и фактически не им се е налагало да приемат каквото и да било.

Когато подобни действия се предприемат от голяма и значима медия, е ясно, че се цели целият сектор да бъде поставен в различни пазарни условия и поотделно операторите да бъдат принудени да приемат договаряне "на всяка цена”, коментират от БАККО.

Оказването на какъвто и да е натиск в навечерието на цифровизацията дискриминира кабелната технология, категорични са от БАККВО.

За всеки потребител, който получава и гледа безплатно ефирните телевизионни програми като Канал 1, bTV, НОВА, TV7 и др., те ще продължат да бъдат безплатни и след въвеждане на шумно рекламираната цифрова платформа от 1 септември 2013 г.

Това поставя потребителите на кабелна и сателитна телевизия в неравноправно положение, тъй като те ще продължат да плащат за безплатно разпространявано съдържание.

От асоциацията настояват за позиция на държавата, с която да се регламентира, че телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс трябва да са безплатни за алтернативните предприятия, опериращи електронни съобщителни мрежи - кабелни, сателитни, IPTV и т.н.

Според тях това е единственияначин новата цифрова технология да не бъде поставена в привилегирована позиция спрямо останалите технологии.

От асоциацията обръщат внимание, че кабелните оператори са поставени в сложната ситуация едновременно да инвестират във високо качество на сигнала в мрежите си, да отговорят на новите условията на програмните оператори и да запазват ценовите нива на услугите си в условията на криза.

"Господари на ефира”

В същото време скандалът между "Булсатком” и bTV продължава да се разраства и вече освен TV7, се включва и "Нова телевизия” в частност - чрез предаването "Господари на ефира”.

В снощното предаване се излъчи репортаж с двете гледни точки по конфликта. След изличването обаче авторите на "Господари на ефира” и bTV взаимно се обвиниха.

Това е така, защото на молбата за коментар от страна на предаването, от bTV са ги препратили към Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Изпълнителният директор Мехти Меликов на асоциацията ги е помолил да ползват като позиция, излъченото по bTV негово изявление.

Днес обаче от bTV изпратиха до медиите своя позиция, в която се казва, че от bTV са поискали право на отговор след едностранното отразяване на спора между bTV и "Булсатком” в предаването "Господари на ефира”.

Видеоматериалът с участието на изпълнителния директор на АБРО, който е предоставен като право на отговор от bTV на "Господари на ефира", обаче е излъчен със сериозни съкращения.

От bTV коментират още, че "екипът на предаването така и не изпрати въпроси до нас. Причината, която изтъкнахме пред "Господари на ефира” защо правото на отговор не може да бъде изказано от служител на bTV, е: "bTV не може да съдейства чрез интервюта за създаването на предаване, което нарушава авторските и сродни права на медията върху интелектуални продукти”.

Развръзката с TV7

Междувременно стана ясно, че "Булсатком" е изпратила предложение до изпълнителния директор на ТВ "Седем" ЕАД Николай Бареков за продължаване на преговорите, с което предлага обособяването на отделен пакет на каналите TV7 и "Super 7" с отделна такса, като 35% от нея да остава за телевизията.

От "Булсатком" се надяват и, че сигналът на програмите няма да бъде преустановяван едностранно от страните докато се водят преговорите.

Днес беше последният ден, поставен като ултиматум от Бареков пред оператора, след, който от TV7 се заканиха да не подновят изтеклият си договор и да преустановят отношенията си с "Булсатком”.