Ще се решат ли проблемите на тютюнопроизводителите? 28.01 | 10:04

Проектът за изменение на Закона за тютюна се очаква до дни

От Петя Бързилска

България поиска помощ от Брюксел за решаване на тежките проблеми на тютюнопроизводителите. Министърът на земеделието и храните Димитър Греков помоли в официално писмо еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош за разбиране и съдействие от Европейската комисия за решаване на възникналата безизходна ситуация в сектора. А кризата бе породена заради пълната либерализация на пазара, на която бе изложен от 2013 г.

От една страна е налице основателен протест на стопаните срещу липсата на държавна реакция за това, че търговците сериозно забавиха кампанията, отчитат по-ниско от реалното качество на реколтата и им дадоха ниски изкупни цени.

От друга страна европейското членство не позволява на правителството да се меси с непазарни мерки в защита на производителите.

4-месечното протакане на изкупната кампания доведе голяма част от фермерите до финансов колапс. При липсата на други доходи за 15 месеца, хората вече не могат да живеят нормално. Така безпаричието породи масовите протести на тютюнджиите от началото на януари.

Първо търговците не се съобразиха с дадената пред Греков дума още преди Коледа, че изкупуването ще стартира с пълна сила от 3 януари, а до края на февруари ще приключи. Сбъднаха се страховете на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, че фирмите ще се споразумеят да отлагат изкупуването, после ще се оправдаят, че реколтата е некачествена и ще сринат цените. Отложеното начало на кампанията дойде със стартови оферти от 4-5 лв. за килограм при над 7 лв. миналата година. Това преля чашата на търпението на хората излязоха на улицата и започнаха да блокират междуселищни пътища и гранични пунктове.

Земеделският министър обясни многократно, че колкото и да е справедлив протеста на фермерите, държавата не може да се меси на компаниите с непазарни мерки, а самото определяне на минимални изкупни цени е в противоречие с европейското членство. Държавата разполага със законов механизъм в лицето на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да следи спазва ли се свободната конкуренция при определянето на цените на тютюна от различните компании или действително са влезли престъпна договорка помежду си. Междувременно от миналата седмица КЗК започва проверка за наличие на междуфирмен картел в ущърб на тютюнопроизводителите, след като бе сезирана с няколко сигнала и жалби.

Това автоматично изкара изкупната кампания от застоя. Само за 2-3 дни представителите на фирмите тръгнаха по домовете и изкупуват с 1-2 лв. повече, отколкото преди две седмици. Тютюнът вече се изкупува между 5,50 и 6,50 лв. за килограм, а някъде и по 7 лв., съобщи за Econ.bg зам.-председателят на парламентарната комисия по земеделие Тунджай Наимов. 

Проектът за изменение на Закона за тютюна пък се очаква до 10 дни ще е готов, каза Туджан Наимов. В него ще залегнат мерки с дългосрочен ефект, които ще са съобразени със спецификите на родното тютюнопроизводство – териториални, социални и т.н. Според депутатът е нормално ДПС да инициира промени в защита на производителите по простата причина, че те са негови избиратели. Над 90% от производителите са етнически турци и българомохамедани.

Още за проблемите на тютюнопроизводителите и промените в Закона за тютюна може да прочетете в Econ.bg.