Ще спрат ли банкоматите да "бълват" пари след смяна на софтуера? 23.01 | 07:46

След 8 април Microsoft спира поддръжката на тяхната операционна система

От Цанка Донкова

Ще спрат ли банкоматите да "бълват" нормално пари след смяната на техния софтуер? След 8 април Microsoft ще спре поддръжката на операционна система Windows XP на банкоматите. Според експертите обаче това няма да доведе до проблеми, съобщава БНТ.

Опасенията за проблеми при транзакциите се появиха, след като стана ясно, че едва 5% от всички банкомати в света имат готовност да преминат веднага на по-съвременен софтуер. Информацията, че антивирусната защита е гарантирана до юли 2015 г. внесе известно успокоение. Но след края на този срок всички устройства трябва да преминат на по-новите програми.

В България това ще стане през следващите 12 месеца. В страната ни има над 6 хиляди банкомата. През тях се извършват две трети от всички транзакции с банкови карти. Банкоматите у нас са базирани на 12-годишната операционна система Windows XP. Липсата на връзка с интернет, обаче трябва да успокои потребителите, тъй като при това положение машините не могат да станат лесна плячка за хакерите.

Вече са направени заявки за доставка на новия софтуер. Близо 12 месеца ще са нужни, за да се премине към новата операционна система. През това време са възможни спирания на отделни банкомати за около час-два.

Ако гражданите все пак срещнат някаква трудност при операция чрез банкомат след 8 април, трябва незабавно да се обърнат към банката, която е издала картата. Така ще се проверят причините, които са довели до проблема.

Водещи

Най-четени