Явор Гечев: Няма да загубим от парите за земеделие 27.06 | 09:25

Ще искаме отсрочка от ЕК, за да спасим 1 млрд. евро, заяви зам.-министърът

От Симеон Досев

Ситуацията е проблемна, но до загуба на средства няма да се стигне. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев във връзка с опасността страната ни да загуби 1 млрд. евро, изплатени за земеделие между октомври 2012 и октомври 2013 г.

По думите му МЗХ ще поиска отсрочка от Европейската комисия, за да покаже, че парите са били правилно разплатени. Срокът на ЕК е до 30 юни, а неспазването му може да доведе до загуба на парите, алармираха от ДФ "Земеделие" с писмо до премиера Орешарски.

"Причина за проблема е липсата на сертифициращ орган, който да извърши одит. Това е така, защото обществената поръчка за избор на такъв бива обжалвана.

Мога да искам удължаване на срока заради съдебни процедури по българското законодателство”, коментира Гечев, цитиран от в. "Труд".

Сертифициращ орган със сигурност ще бъде избран, тъй като в противен случай плащанията, направени през тази година, могат да станат изискуеми от ЕК, обясни Гечев. За да не се случи това, се обмислял и вариант сертифициращият орган към финансовото министерство да поеме земеделието. Този орган одитира всички оперативни програми.

Водещи

Най-четени