Японска корпорация иска да произвежда българско кисело мляко за ЕС 24.01 | 15:53

Предложението на компанията е да изнесе бизнеса си в България, за да е по-близо до европейските потребители

От Деляна Петкова

Японската корпорация "Мейджи” (Meiji) има интерес да инвестира в производство на българско кисело мляко в България за пазара на ЕС. Утре представители на компанията ще обсъдят възможностите с техния дългогодишен партньор - "Ел Би Булгарикум".

На срещата освен изпълнителния директор на "Ел Би" Венцислав Георгиев, ще присъства и министърът на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков.

Корпорацията "Мейджи” е традиционен партньор на държавната "Ел Би Булгарикум” за производство на българско кисело мляко. Искаме това, което те вече имат като ноу хау и пазарна мощ, да го пренесат и в Европа чрез инвестиция в производство в България за ЕС. Това може да направят "Ел Би” заедно с "Мейджи”, обясни икономическият министър Трайчо Трайков, цитиран от Агенция "Фокус".

Производството на българско кисело мляко се оказа един от обсъжданите проекти на представители на българския бизнес, част от делегацията на премиера Борисов в Япония, с японските им партньори. Днес правителствената делегация се срещна с ръководството на Японската федерация на икономическите организации "Кейданрен”.

Друг обсъждан проект е със "Сумитомо кемикъл”, които имат желание да разпространяват своите пластмасови изделия чрез някоя от черноморските страни, като България е заявила желание за това.

Най-четени