Япония иска да внася пилешкото ни месо 25.01 | 13:34

Азиатската страна има интерес и към българско сирене и кашкавал

От Виолета Иванова

Япония се интересува от внос на пилешко месо от България, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след срещата си с министъра на земеделието, горите и рибарството на Япония Мичихико Кано.

Азиатската страна в момента е засегната отново от птичия грип, като се избиват птиците и има огромен недостиг на пазара на пилешко месо.

Очаква се до дни Япония да вземе решение за допускането до своя пазар на български пилешки продукти, каза министър Найденов, цитиран в съобщение на земеделското министерство. В момента се обработват санитарните досиета от Националната ветеринарно-медицинска служба в България и предстои да бъдат изпратени в Япония. След което да бъде взето решението за допускането до пазара.

Найденов предложи още на японския си колега българско сирене и кашкавал, а не само популярното в страната българско кисело мляко. Министър Мичихико Кано обясни, че от 20 години започва деня си с кофичка българско кисело мляко. Той беше поканен да посети България и на място да се запознае с производството на сирене и кашкавал.

Министър Найденов участва и в българо-японски бизнес форум. На него стана ясно, че има огромен интерес към българските вина и розово масло. Фирмите са обяснили, че в Япония в момента има розомания по аромата на българското розово масло. Ароматът се влага дори в бонбони, сладка и други изделия на сладкарската промишленост.

Японският бизнес се интересува още от сътрудничеството с български фирми. Те искат да използват наши суровини за производството на стоки, с които да пробият на европейския пазар, допълни Мирослав Найденов.

Водещи

Най-четени