Японската авиокомпания Skymark купува шест самолета Airbus A380 08.11 | 15:45

Новината е добра за производителя на модела, станал спорен след принудително кацане миналата седмица

От Кристалина Илиева

Нискотарифната японска авиокомпания Skymark ще закупи четири самолета на Airbus от модела A380 с опция за още два, съобщиха от компанията. Сделката на стойност 2.8 милиарда долара дава нова стабилност на европейския авиоконструктор на територия, доскоро монополизирана от американския му конкурент Boeing.

Американският самолетен производител владее 95% от пазара на японските авиолинии, включително Japan Airlines (JAL) и All Nippon Airways (ANA).

Друг плюс за Airbus от тази сделка е успокояването на напрежението около принудителното приземяване на самолет от същия модел на австралийските авиолинии Qantas, при което един от двигателите, изработени от Rolls-Royce, експлодира 6 минути след излитането.

От австралийския превозвач заявиха, че ще задържат всичките си шест машини от този модел на земята, след като проверки са установили изтичане на гориво в двигателите на три други самолета.

Токийската авиокомпания Skymark засега оперира само на локално ниво, но планира да открие първите си международни нискотарифни маршрути до началото на 2014 година.

Водещи

Най-четени