Борисов проговори: Цената на тока пада. ЕРП-тата са глобени 19.02 | 12:39

От 1 март можем да намалим цената на тока 8%, като мерки за намаляването на признати разходи

От Кремена Бедерева

"Получих едно отворено писмо". С тези думи започна премиерът Бойко Борисов извънредната си пресконференция в Министерския съвет. До него са Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Делян Добрев.

Борисов започна да говори точка по точка по исканията, свързани с намаляването на високите сметки за ток, заради които страната вече 10-и ден се тресе от масови протести. Коментира всяко едно от исканията, като уточни: "Тези решения ги взема ДКЕВР като независим регулатор, вчера от ЕК ни беше препоръчано – надявам се ДКЕВР да се съобразят".

"От 1 март, като мерки с намаляването на признати разходи, повече енергия, можем да намалим цената на тока с 8%, както и намаляване на квотите на скъпа енергия с 85-90%", обяви премиерът.

Относно исканията на протестиращите за преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата, премиерът заяви, че е категорично против.

"Няма да съм аз този, който да национализира ЕРП-тата в България. Ние няма да национализираме", заяви Борисов.

Той обяви, че и трите ЕРП-та днес са глобени, а лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет. Тази стъпка ще е факт до края на днешния ден.

Бойко Борисов коментира и исканията да се потърси съдебна отговорност на тези, които са подписали енергийните договори назад в годините. "Аз съм убеден, че в рамките на два-три дни ще има развитие в тази посока и вече има", заяви министър-председателят, като визира започналото производство срещу ексшефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев и днешната констатация на прокуратурата, че ДКЕВР не е контролирала ефективно дейността на ЕРП-тата.

Министър-председателят се обърна и към опозицията и конкретно към предишните управляващи, които сега критикуват остро ситуацията в страната.

"Тези, които са подписали енергийните договори, да бъдат така добри и вместо да ми дават акъл, да излязат и обяснят защо са ги подписали", заяви Борисов.

Той отново изрази готовността на управляващите парламентът да избере с мнозинство от 2/3 не само председателя на ДКЕВР, но и цялото ръководство на регулатора. ГЕРБ са готови половината му членове да бъдат излъчени от протестиращите граждани.

Борисов допълни, че е внесена промяната в закона, която да "затвори" вратичката, даваща право на ЕРП-тата да прехвърлят печалби на свои фирми.

"Тук има работа и за криминална полиция, защото има електромери, които се манипулират, и съм убеден, че има инкасатори, които пипат едни електромери за сметка на друг", допълни още премиерът.

"Аз не искам да отговарям от името на хората", каза премиерът и даде думата на Даниела Пеловска в отговор на въпрос дали ще спрат протестите. "Демокрацията дава възможност на хората да протестират, ние сме против тези, които хвърлят камъни и чупят. Полицията са хора – и те имат сметки за ток и деца и не са длъжни да понасят това, което се случва. И съм им благодарен", каза още Борисов.

От Томислав Дончев очаквам да пази финансовата дисциплина и това, което правеше Дянков, да го прави и той. Да намерят по-гъвкави форми и да улеснят бизнеса и да се забърза икономиката, има куб неща, които могат да направят", отговори Борисов на въпрос какво очаква от новия финансов министър Томислав Дончев.

"Аз винаги съм бил много диалогичен. Нямам никакви притеснение от политическите партии. Аз съм притеснен от ниските доходи и от цените и от това, че много малко инструменти имаме да го направим. Радвам се, че успяхме да договорим повече пари от Брюксел", продължи Борисов. 

Запитан за разговора му с Владимир Путин, Борисов каза, че регулярно си говори с него, както и с други премиери.

Водещи

Най-четени