Брюксел ще пита България за случая "Софарма" 08.02 | 14:51

ЕК не разследва компанията за злоупотреба с монопол, но е получила оплакване за неправомерна държавна помощ

От Диана Цветкова

Европейската комисия не е започнала процедура срещу "Софарма" за монопол на пазара на лекарства. Това става ясно от официален отговор на запитване на iNews след информацията, че Брюксел разследва фармацевтичната компания.

ЕК не е започнала каквато и да е процедура срещу "Софарма" за злоупотреба с господстващо положение на пазара или за съгласуване на практики, нарушаващи конкуренцията, посочи говорител на комисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния.

От комисията обаче отбелязват, че при тях е постъпила жалба за държавна помощ на фармацевтичната компания, заради което ще бъде изпратено запитване към българските власти.

Изпращането на подобно запитване принципно е първата стъпка, която ЕК предприема, когато има съмнения за нарушение на европейското законодателство в областта на държавната помощ. Решение дали да започне процедура пък се взима след получаването на мотивиран отговор от местните власти.

Преди дни изданието New Europe съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че ЕК разследва "Софарма", която е успяла да си издейства доставката на 70% от лекарствата за държавните болници и 50% от изписваните медикаменти, беше написано в материала на изданието.

Вчера (7 февруари) от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) у нас заявиха, че нямат даннни да се води подобно разследване. А практиката при подобни случаи предвижда освен експертите на ЕК в проверката да участват и местните регулаторни органи.

Водещи

Най-четени