ЕС чака България, за да каже дали Хизбула са терористи 13.11 | 11:25

Резултатът от разследването на атентата в Бургас ще е ключов за решение на ЕС

От Диана Цветкова

При взимането на решение дали "Хизбула" да бъде включена в списъка на терористичните групировки, Европейският съюз ще вземе предвид като ключов фактор резултатите от българското разследване на атентата в Бургас.

Това съобщава израелският вестник Jerusalem post като цитира френският посланик в Тел Авив Кристоф Биго.

"Нашите британски приятели биха искали да сложат военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации", заявява посланика в телефонно интервю, добавяйки, че "основен елемент е какъв е резултатът от разследването в България".

Биго посочва, че българските власти все още не са излезли със заключения и ЕС ще трябва да изчака приключването на разследването.

Скоро след атентата на летище "Сарафово" през юли, при който загинаха петима израелски туристи и българина Мустафа Кьосов, Израел посочи като отговорник свързаната с Иран ливанска групировка "Хизбула".

Независимо от позицията на Тел Авив, никой така и не пое отговорност за взрива, а властите в София се въздържаха да посочват виновник, преди да е приключило разследването. Посланик Биго подчерта, че ЕС не е получил заключения от българското разследване, а именно то ще помогне за решат дали "Хизбула" да бъде обявена за терористична групировка.

Водещи

Най-четени