Пеканов за ПВУ: То е като във футбола - и там нямаме резултатите, които искаме 25.06 | 20:45

България може да изгуби 8 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до 2026 г.

От iNews

По-възпитано или по-директно да го обясня? По-възпитано - нещата не се движат със скоростта, с която трябва. По-директно - не сме си свършили работата - затова няма да получаваме повече пари. Това обясни в интервю за "Лице в лице” бившият служебен вицепремиер, който отговаряше за средствата по еврофондовете - Атанас Пеканов.

Заради това - България може да изгуби 8 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до 2026 г. "То е както във футбола - и там нямаме резултатите, които искаме, затова се налага да подкрепям Австрия, България я няма”, направи той паралел с Европейското първенство по футбол.

"Парламентът не си е свършил работата по 4 неща: Законът за защита на жалбоподателите, тези, които внасят жалби относно корупция е едно от тях. Новата задача пред парламента е той да бъде приет във формула, в която отговаря. Рая Назарян е юридически компетентен човек и ще организира това. Второто е Законът за личния фалит. Също, з въглищните централи - карта за климатична неутралност. Реформата за КПКОНПИ на Лена Бориславова още не се е случила напълно”, обобщи Пеканов.

Той е категоричен, че за разлика от Австрия и Холандия, България не може да си позволи лукса да загуби това финансиране.

"Австрия, като не получава пари, си е построила метрото преди 50 години, няма да е проблем. Холандия няма да поиска пари, дойде ново правителство, каза, че няма да прави пенсионната реформа. Но за нас те са важни и нужди. Изглежда напълно реално да изгубим огромни суми, има две години още”, алармира Пеканов.

По повод смяната на левовете с евро, той каза: "Утре ще излезе конвергентният доклад на ЕЦБ, той ще бъде негативен, защото не отговаряме на инфлационния критерий. Догодина няма да влизаме в еврозоната”.

 

Водещи