Стабилизация на икономическите нагласи в ЕС при тяхно подобрение в България през юни 27.06 | 16:00

Повишаване на потребителското доверие в нашата страна и в целия съюз

От iNews

През юни икономическите и бизнес нагласи в Европейски съюз и в частност в еврозоната стабилизираха малко под нивата месец по-рано, докато нагласите на потребителите се подобриха за пети пореден месец до най-високи нива от повече от две години насам, показват данни от последното ежемесечно проучване на Европейската комисия.

Индикаторът за икономическите нагласи (ESI) в еврозоната се понижи слабо през юни до 95,9 от 96,1 пункта през май, а в рамките на целия ЕС - до 96,4 от 96,6 пункта месец по-рано.

Липсата на съществена промяна в икономическите нагласи се дължи в най-голяма степен на относителна стабилизация на доверието в индустрията и строителството, но при известно отслабване в сферата на услугите и търговията на дребно.

Сред най-големите икономики в ЕС, индикаторът ESI се подобри най-силно в Испания (повишение с 1,5 пункта) и в Нидерландия (с 0,5 пункта), като в същото време се влоши най-силно във Франция и Италия (понижение с по 0,7 пункта) при известна стабилизация в Германия (понижение с 0,2 пункта) и Полша (понижение с 0,1 пункта).

Показателят за потребителското доверие в ЕС пък се подобри през юни до -12,9 от -13,2 пункта месец по-рано, а в рамките на еврозоната - до -14,0 от -14,3 пункта през най. Това представлява известно подобрение на нагласите на потребителите за пети пореден месец и техни най-високи нива от февруари 2022 г. насам - точно преди началото на руската военна инвазия в Украйна.

Индикаторът за очакванията за заетостта (EEI) се влоши относително рязко, задълбочавайки негативната тенденция в сила през последните месеци, като в рамките на целия ЕС индикаторът се понижи през юни до 100,4 от 101,2 пункта пре май, а в еврозоната - до 99,7 от 101,3 пункта.

Намалението отразява значително по-занижените планове за заетост в търговията на дребно и строителството и, в по-малка степен, в услугите, което е частично компенсирано от по-оптимистичните планове за заетост в промишления сектор. Очакванията на потребителите за безработицата, които не са включени в основния индикатор, също се влошиха леко, отчита проучването на ЕК.

В същото време очакванията за продажните цени се повишават през юни в строителството и в по-малка степен в услугите и търговията на дребно. Очакванията за продажните цени останаха като цяло стабилни и малко под дългосрочната средна стойност само в индустрията. Ценовите очаквания на потребителите за следващите дванадесет месеца пък отново се повишиха през текущия месец, докато възприеманото от потребителите развитие на цените през последните дванадесет месеца продължи да намалява, макар и да остава на високо ниво.

Индексът на икономическите нагласи за България обаче нарасна относително силно през юни, достигайки 106,2 пункта спрямо 105,1 пункта през май. Това е най-високо ниво на индекса на бизнес доверието в нашата страна от декември 2023 г. насам.

Според ЕК има подобрение на нагласите в българската сфера на услугите (повишение на съответния индикатор до 13,4 от 13,2 пункта месец по-рано), както и в строителството (до -5,8 от -7,9 пункта), но при влошаване в индустриалния сектор (до -1,3 от -0,4 пункта) и при търговията на дребно (до 12,3 от 15,0 пункта).

Индексът на потребителското доверие в България също следва общата тенденция на подобрение в рамките на ЕС, като през юни се повиши до -14,7 от -17,9 пункта месец по-рано.

Индикаторът на очакванията за заетостта (EEI) в нашата страна също нарасна през юни до 116,0 от 114,7 пункта през май за разлика от влошаването на този индикатори в рамките на ЕС.

Въведеният преди време нов показател на Европейската комисия за икономическа несигурност пък спадна през юни в ЕС до 17,3 от 17,9 пункта през май, а в в рамките на еврозоната - до 18,0 от 18,5 пункта.

Показателят на ЕК за икономическа несигурност в България обаче нарасна през юни до +2,2 пункта, след като месец по-рано падна рязко до -0,3 пункта.

Водещи

Най-четени