България със седем медала от Олимпийските игри в Париж 11.08 | 10:00

Христо Стоичков коментира българското място на световната спортна карта

От iNews

България приключва Олимпиадата с 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Последното представяне беше в събота вечер на Тихомир Иванов във финала в скока на височина. Той записа личен рекорд за сезона от 227 см. Това му отреди престижното 8 място в дисциплина, в която самото класиране на финал е повод зад гордост.

Именно във френската столица, България отбелязва най-успешната олимпиада през новия век. За първи път от 2000 година, страната ни има поне три златни медала. Донесоха ги Карлос Насар във вдигането на тежести и борците Семен Новиков и Магомед Рамазанов.

Макар отличията да носят еднаква радост за спортистите, това, което се случи в залата по вдигане на тежести в петък вечер, беше кулминацията на българското представяне. Стотици фенове със знамена, звездно присъствие в лицето на Христо Стоичков и световен рекорд за Карлос Насар. Роденият в Париж български спортист пристигна във френската столица с обещание за златен медал и го постигна.

В турнира по художествена гимнастика ансамбълът ни остана извън отличията, но Боряна Калейн донесе сребърен медал за страната ни. Той е едва втори за българската художествена гимнастика в индивидуалната надпревара на олимпийски игри.

Бронзови отличия заслужиха Божидар Андреев във вдигането на тежести, Кимия Ализаде, която донесе първия медал за България в таекуондото и боксьорът Хавиер Ибанес. Всичко това остави в сянка петото място на Валентина Георгиева на прескок в спортната гимнастика. Тя премести сили с една от звездите на Игрите в Париж Симон Байлс, за която в зала "Берси” дойдоха личности като Бил Гейтс и рапъра Снуп Дог.

NOVA разговаря с Христо Стоичков за българското място на световната спортна карта. "Карлос е едно момче, което дойде с тази мисъл - да стане олимпийски шампион. Имах възможност да разговарям с него, преди да замине, и той ми каза: "Отивам да стана първи, ще направя рекорд". Вие виждате, че от всички състезатели той беше на уверен, усмихнат. Това е Карлос. Отлично представяне. Не можем да видим никой, защото спортът е такъв, че трябва да има победители и загубили. Седем медала не е малко за България. Седем медала, които върнаха България на картата", заяви един от вицепрезидентите на Българския олимпийски комитет, който беше сред първите, поздравили Карлос Насар за олимпийската титла.

Водещи

Най-четени