"Economist": Обещанията на Митко Пайнера са много необичайни 24.01 | 08:36

Списанието твърди, че проблемът с Пайнер разделил България на две

От Елена Кирилова

Обяснението, дадено от собственика на "Пайнер” Митко Димитров, че средствата, отпуснати на компанията от Европейския съюз няма да бъдат използвани за гръдни импланти беше определено от списание "Economist" като най-необичайното обещание, което човек би очаквал да чуе от фирма, която си е осигурила почти 1 млн. евро финансиране от ЕС.

Изданието посочва, че отпускането на средствата е предизвикало възмущение в България заради естеството на музиката, която прави звукозаписната компания.

"Чалгата е еклектична смесица от ориенталски, поп и денс стилове, с оскъдно облечени жени и сексуални текстове”, посочва списанието.

В статията се посочва, че музикалният стил е един от най-поляризиращите проблеми в България, който разделя обществото на "танцуващи” и "мразещи”. Economist разкрива, че дебатите по темата са станали причина Европейската комисия да поиска от България да започне разследване в каква степен правилата на безвъзмездната помощ са били спазени.

"Докато българските власти побързаха да гарантират, че от формална гледна точка всичко е правилно, когато става дума за правила и безвъзмездни помощи от ЕС, Комисията има основания да подозира нередности, особено когато в целия континент има строги икономии”, твърди медията.

Тя припомня, че през 2008 г. ЕК е замразила повече от половиk милиард евро за България заради корупция и лошо управление на средствата, отпуснати от ЕС.

Изданието посочва, че някои наблюдатели са защитили решението, обяснявайки, че финансирането се разпределя на базата на финансови и икономически критерии, а не на морални и културни достойнства.

В статията е цитиран и самият Митко Димитров, който посочва, че парите ще бъдат използвани за ново техническо оборудване, както и за повишаване на конкурентоспособността. Той гарантира и откриването на 30 нови работни места.

Водещи