"АФИС": 8 партии имат шанс за парламента 08.05 | 12:29

Кой ще победи? Въпросителните около шампиона на изборите нарастват

От Филипа Тодева

Със скъсяването на времевата дистанция до събитието въпросителните около въпроса за хипотетичния победител, вместо да намаляват, се увеличават. Разширявайки електоралната си подкрепа БСП вече е в непосредствена близост до основния си съперник ГЕРБ и вече изостава с по-малко от 3 пункта, но при много по-висока мобилизация на твърдото си ядро. Това сочат изводите от национално представително проучване на агенция "АФИС".

"Скоростта, с която ГЕРБ губи привърженици, както и по-слабата мобилизация на неговите поддръжници, прави развръзката непредвидима. Възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен", смятат от "АФИС".

Според анализа за ДПС подкрепата за тях е стабилна и нарастваща, макар че партията стартира кампанията сравнително неубедително. За разлика от нея първоначално високата подкрепа за партия "Атака" спада, но основният фактор за това развитие е кампанията на Националния фронт за спасение на България, който сякаш се е скачил с Атака и я източва, поделяйки националистическия вот.

Анализът на получените данни показва, че партиите, които със сигурност ще получат мандати в новия парламент вече са пет. След като събитията от последните месеци възкресиха партия "Атака", кампанията изведе на печеливша позиция още една партия – РЗС.

Това сочат данните, получени на открития електорален въпрос, при който на интервюираните лица не са посочвани имена на партии и коалиции и респондентите са отговаряли свободно на въпроса без насочващи отговори.

Според "АФИС" от една страна има спадащата обща избирателна активност, а от друга - мобилизация на твърдите привърженици на основните партии. Въпреки изравнените позиции на две от партиите-претендентки – РЗС и Движение "България на гражданите", в електоралната група на РЗС се наблюдава сравнително висока мобилизация при възходящ тренд на развитие. При ДБГ – обратно, кампанията снижи подкрепата, която преди месец правеше тази партия да изглежда сигурен участник в следващия парламент.

Показателни са и данните, получени в отговор на закрития електорален въпрос, при който на интервюираните са изброявани имената на партиите от бюлетината във вида, в който е извършена тяхната регистрация в ЦИК, и в който избирателите ще участват в изборите в действителна обстановка на 12 май. Партията на Меглена Кунева получава подкрепата на 4.0 на сто от избирателите, докато в полза на РЗС декларират готовност за вот 5.4 на сто.

Реални шансове за парламентарно представителство, освен НФСБ, макар и по-слаби, има и ДСБ. Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8.

Броени часове преди финала доминиращата нагласа сред избиратели е, че изборите няма да доведат до съставянето на стабилно мнозинство и силно правителство. Въпреки това съставянето на каквото и да е правителство на база на коалиционна формула е по-предпочитано от варианта нови избори. По време на кампанията обаче поддръжниците на идеята за повторен вот са се увеличили съществено.

Ако парламентарните избори са днес, за коя партия или коалиция бихте гласували?

(открит въпрос, при който на интервюираните не са посочвани имена на партии и коалиции – в % от всички избиратели)

Март

Април

Май

ГЕРБ

28.7

25.5

21.8

БСП

18.4

18.7

19.5

ДПС

4.8

5.3

6.0

Атака

7.3

6.8

5.8

ДБГ

4.5

3.6

3.4

РЗС

1.8

2.4

3.6

ДСБ

1.1

1.7

2.1

НФСБ

1.3

1.9

3.3

Други

3.4

3.9

 

3.5

Негласуващи

28.7

30.2

31.0

 

 

Ако парламентарните избори са днес, за коя партия или коалиция бихте гласували?

(в % от потенциалните гласуващи)

Март

Април

Май

ГЕРБ

40.3

36.5

31.6

БСП

25.8

26.8

28.3

ДПС

6.7

7.6

8.7

Атака

10.2

9.7

8.4

ДБГ

6.3

5.2

4.9

РЗС

2.5

3.4

5.2

ДСБ

1.5

2.4

3.0

НФСБ

1.8

2.7

4.8

Други

4.8

5.6

5.1

Водещи

Най-четени