"Абсурдно съдебно решение", скочи Христо Грозев срещу СГС 25.07 | 11:25

Съдът обяви, че той не бил съиздател на "24 часа" и "Труд"

От Кремена Бедерева

Да, аз се запознах с тази новина от вестник "24 часа" и "Труд". Това каза Христо Грозев - бивш съдружник на Любомир Павлов и Огнян Донев във вестниците "Труд" и "24 часа" в ефира на TV7 относно новината "продължаваме да се цакаме", която е получил от страна на Любомир Павлов.

Освен новината във в-к "24 часа", че вече не сме сътрудници, има и един пасквил, в който сме наречени барон Мюнхаузен и Остап Бендер. Това е очевидно основна новина за двата вестника, продължи Грозев.

"Анализарайки това, което имам предвид тези вестници, става въпрос за едно абсурдно съдебно решение, с което се разваля сделка", уточни още той.

В-к "24 часа", съсобственик на който е Огнян Донев, излезе с информация, че Христо Грозев не бил съиздател на вестниците "Труд" и "24 часа", тъй като на 1 декември 2010 г. австрийското дружество, което е купило дялове във фирмата-купувач на медийната група, не е било регистрирано и не е имало общо събрание. Софийският градски съд е обявил за нищожни договорите за продажба на дружествени дялове на фирмата "БГ Приватинвест ГмбХ, в която участват Христо Грозев, Даниел Руц и Карл Хабсбург.

Грозев разясни в сутрешния блок на телевизията част от схемите, по които са действали Огнян Донев и Любомир Павлов през годините, за да се стигне до натрупването на богатство.

Той поясни, че това е организирана група, която е извършила серия от приватизации със спорни средства и затова нарушенията са много. Грозев добави, че в момента прокуратурата разглежда само една част от всички нарушения, които са станали от 1996 г. насам.

Грозев разясни схемата на скандалната приватизация на "Софарма". "През 2000 г. от двама кандидати за приватизация - "Балканфарма" и "Елфарма", печели фирмата на Любомир Павлов - "Елфарма" с предложение за 24 млн. долара, които изцяло се получават с банков заем, от една българска банка, подплатен с много банкови гаранции, които вече стават проблемни", продължи Грозев.

"Гаранти са три дружествата, в които по това време общината има участие. В момента тези дружества са под контрол на Любомир Павлов и Огнян Донев и техните роднини", поясни Христо Грозев.

Грозев добави, че "няколко месеца след придобиването на 67% от "Софарма" Огнян Донев прави нещо, което и до днес се цитира в международните наръчници за лоши кооперативни практики като пример за най-лоша такава". Той изтласква миноритарните акционери, в лицето на държавата, увеличавайки капитала на дружеството и давайки едва 2-3 дни на останалите акционери да участват в това увеличение.

Държавата няма механизъм да реагира в толкова кратки срокове. Молбата на държавата, в лицето на тогавашния министър на икономиката Петър Жотев, за увеличение на срока за участие бива отхвърлена и така Огнян Донев придобива 90%, поясни Грозев. В един ден държавата се оказва с 3-4%.

Но все пак, Христо Грозев е оптимист поради две причини. Първата, че основната причина, както изглежда, за купуването на вестниците "24 часа" и "Труд" е, за да държи правителството в шах и да не се започнат разследвания срещу тях.

Този блъф обаче очевидно не работи вече и правителството е решило да си поеме негативите от опозиционното поведение на тези вестници и да си доведе тази борба до края. Радвам се, че този блъф е разобличен.

Според него, изказване на Огнян Донев, че той е обвинен в нещо, в което може да бъде обвинен целият български бизнес е сигнал, че фармацевтичният бос и подобни на него бизнесмени се страхуват от действията на държавата. 

Водещи

Най-четени