Близък на Огнян Донев с обвинение за 15 млн. лв. укрити данъци 23.07 | 12:55

Борис Борисов бе привикан в Националното следствие, гаранцията му е 100 000 лева

От Диана Цветкова

Обвинение за данъчни престъпления е повдигнато на финансовия директор на "Софарма" Борис Борисов, дни след като фармацевтичният бос Огнян Донев също бе обвинен в укриване на данъци.

Обвинението срещу Борисов, който бе привикан в Националното следствие, е в качеството му на изпълнителен директор на фирмата "Телсо" АД. То е за укриване на данъци в размер на 15 милиона лева.

Наложена му е гаранция в размер на 100 000 лева, каза пред iNews говорителят на градската прокуратура Румяна Арнаудова.

Обвиненията на Борисов са по същото досъдебно производство за укриване на данъци. В случая обаче става дума за различни престъпления – Огнян Донев е обвинен за укриване на 63 милиона лева данъци в качеството му на изпълнителен директор на друга фирма "Елфарма" АД през 2007 г.

По това обвинение в петък (20 юли) на Донев бе наложена рекордната гаранция в размер на 500 хиляди лева.

На 20.07.2012 г., прокуратурата повдигна срещу мен ново обвинение - също толкова нелепо, колкото и първото", коментира от своя страна Огнян Донев в платеното изявление, публикувано в собствения му вестник "Труд".

Ден по-рано пък МВР и прокуратурата обискираха офиси, свързани с дейността на Огнян Донев – именно във фирмите "Елфарма" и "Телсо", които са свързани със "Софарма".

Преди повече от месец пък прокуратурата повдигна обвинения на Донев и съдружника му в "Медийна група България" Любомир Павлов за пране на пари. Срещу Павлов бяха повдигнати и обвиненията за невярно документиране, като на двамата бяха наложени парични гаранции от по 50 хиляди лева.

До обвиненията се стигна след сигнал на бившите им съдружници в холдинга, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял – Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц. Тримата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Войната между доскорошните партньори вече се пренесе от полето на съда и в интернет. Първо вестник "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, публикува запис на разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, от който става ясно, че Павлов търгува с влияние, за да бъдат спрени делата за прехвърлянето на контролните дялове в холдинга.

Ден след това пък в канала за видеосподеляне YouTube пък изтече аудио запис на разговор между Павлов и Христо Грозев, в който Павлов склонява събеседника си да оттегли обвиненията си, заплашва, че може да публикува други компромати срещу него и иска да назове финансовите си претенции, за да се разберат.

Павлов определи тези обвинения като "смехотворни" и обясни, че ще обжалва. Огнян Донев обаче запази мълчание след повдигането на обвинението.

Водещи

Най-четени