"Алфа рисърч": 7 партии в парламента, и двете ДПС влизат с много близки резултати 26.09 | 10:45

Проучването, реализирано със собствени средства на агенцията, обхваща 1000 пълнолетни граждани от цялата страна

От iNews.bg

В навечерието на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 година, социологическа агенция "Алфа Рисърч" публикува резултатите от своето последно проучване, проведено в периода 18 – 24 септември. Изследването очертава сложна и тревожна картина на политическите нагласи в страната, като разкрива нарастващо обществено недоволство и песимизъм относно бъдещето на управлението.

Проучването, реализирано със собствени средства на агенцията, обхваща 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използваната методология включва стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, като информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Според данните на "Алфа Рисърч", 61,6% от анкетираните определят настоящата политическа ситуация като "изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции". Този песимизъм се отразява и върху очакванията за формиране на правителство след изборите – 53,8% от българите не вярват, че ще бъде съставен кабинет след вота на 27 октомври.

Въпреки това, мнозинството от гражданите (61,8%) изразяват надежда, че партиите в парламента ще направят отстъпки и компромиси, за да се състави коалиция въпреки различията. По отношение на модела на управление, мненията са разделени – 51,7% подкрепят идеята за коалиция между широк кръг от партии, докато 43,5% предпочитат правителство с една водеща политическа сила.

Интересен аспект на проучването е фокусът върху процесите в Движението за права и свободи (ДПС) след неотдавнашното разцепление в партията. Според 53% от анкетираните, крилото около Ахмед Доган има по-големи основания да запази името "ДПС", докато само 14,9% подкрепят фракцията на Делян Пеевски.

По отношение на електоралните нагласи, "Алфа Рисърч" прогнозира ниска избирателна активност – около 30-31% от имащите право на глас. ГЕРБ се очертава като водеща политическа сила с 23,9% подкрепа, следвана от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (14,4%) и "Възраждане" (14,2%).

Новосъздадените формации "Алианс за права и свободи" (Ахмед Доган) и "ДПС - Ново начало" (Делян Пеевски) получават съответно 7,9% и 6,1% подкрепа. Българската социалистическа партия (БСП) и "Има такъв народ" (ИТН) се очертават като последните формации с шанс да преминат 4-процентната бариера, с подкрепа съответно от 6,3% и 5,4%.

"Алфа Рисърч" подчертава, че тези резултати отразяват моментната картина в началото на предизборната кампания и са възможни промени в хода на политическата надпревара. Агенцията напомня, че носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни от трети страни.

Водещи

Най-четени