БСП не се разцепи (гласно) 20.05 | 18:17

Партията поне на думи излиза единна от 48-ия конгрес, но какво ли ще се случи, като почне реденето на листи

От iNews.bg

48-ият конгрес на БСП завърши и за всеки социалист навярно сега е време за равносметка. Определят този конгрес като знаков не просто заради положението на Столетницата в опозиционния спектър, не просто заради битката за лидерския пост, а и заради това, което ще се последва в БСП след него.

Този конгрес бе изключително важен, защото победителите ше имат водеща роля в определянето на политиката в страната през следващите четири години, а да си кажем честно и в реденето на листи на предстоящите избори.

Сергей Станишев остава на поста си, Първанов си направи отвод – засега. Почти всеки делегат изрецитира притча и мисъл, почти всеки засегна моралната страната на политиката, изхода от кризата и любимата тема за това какво се случва в Европа, докато ние ставаме все по-зле.

Както обикновено по-важните неща се казаха при закрити врати, а Столетницата вече се готви за изборния поход.

"Трябва незабавно да преминем на предизборна вълна, другарки и другари". Призивът отправи Сергей Станишев на финала на 48-ия партиен конгрес. Станишев призна, че когато е слушал вчерашни изказвания на кандидатите, които си направиха отвод, си е мислел, че ако хвърлят толкова енергия срещу ГЕРБ, са щели да бъдат много по-убедителни като опозиция.

"Това е стар дефект, може би слабост, на БСП, на Левицата не само в България. Нека се постараем да го преодолеем", посъветва той съпартийците си. Лидерската битка преди и на конгреса, която се развихри между него и Георги Първанов стана причина за разделителни линии в партията.

Станишев призова социалистите да забравят разменените обиди и обвинения, да продължат и след конгреса по начина, по който са го провели, а не по начина, по който са стигнали до него. Той припомни, че преди конгреса заяви, че цяла България ще гледа социалистите на конгреса и подчерта, че вече ще ги гледа още по-внимателно.

В БСП ще започне подготовка за предизборен щаб, обучения на кадри по места, приоритетни са подписката за АЕЦ "Белене" и кампанията срещу младежката безработица. Станишев засегна данъчната реформа – преминаване към прогресивно облагане, цялостна промяна на здравния модел, отмяна на пенсионната реформа на ГЕРБ

Според него най-важният резултат от конгреса е, че опровергаването на мрачните прогнози и внушения за разцепление на БСП и напрежението е било преодоляно.

"Очакваше се да се изпокараме, да има скандали и разделения в партията, да затънем в спорове по уставани и организационни въпроси, акцентът да бъде най-вече върху избора на ръководните органи, в това число и на председател и ви благодаря затова, че истинският акцент беше какво искаме да направим за хората за бъдещето на страната", каза той.

Лидерът възприема подкрепата от делегатите като отговорност, "която ще тежи във всеки един ден". Той призова новоизбраните членове на националния съвет и на контролната комисия да не се отнасят към доверието на делегатите като към пост, трамплин и реализация на лични амбиции, а към отговорност.

Станишев призова социалистите да организират предложението си в програма за изборите, план за първите 100-дни.

Новият председател на общопартийната контролна комисия на БСП е Мая Манолова. Тя увери, че няма да позволи органът да се превърне в наказателен отряд или прояви на реваншизъм.

"Обръшайте се към нас, уважаеми другарки и другари, винаги когато считате, че уставните, че моралните норми, са застрашени, но не прекалявайте, защото всички вие сте хора с опит, хора със знания. Има много ситуации, в които можете да се справите и сами. Да не забравяме, че контролната комисия е просто крайното средство", каза Манолова.

Тя очаква проверките на контролната комисия да се посрещат, ако не като празник, то поне с усмивка.

В началото на панела евродепутатът Ивайло Калфин призова за организирането на предварителни избори при излъчването на кандидати за президент и кметове. Той подчерта, че БСП трябва да реши преди изборите дали ще участва на тях в коалиция, като даде за пример евентуална коалиция с Меглена Кунева и припомни, че тя не подкрепи кандидата на БСП за втори тур на президентските избори.

Водещи

Най-четени