Станишев: Не съм тапа за шампанско, а БСП не е бутилка! 20.05 | 14:15

Лидерът на социалистите заяви, че е очаквал Георги Първанов да се откаже от лидерската битка

От Филипа Тодева

Новият стар лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че е очаквал Георги Първанов да се откаже от битката за ръководния пост в Левицата.

Пред журналисти Станишев отбеляза, че номинацията от общинските конференции са били достатъчно категорични, но призна, че в партията се е създало напрежение. Той подчерта, че като председател на Националния съвет е готов да работи с всеки негов член, който искрено желае да пребори ГЕРБ.

Очевидно Станишев не е съгласен с критиката на Първанов, че запушва партията. "Аз казах, че аз не се чувствам като тапа за шампанско, а партията не е бутилка и това действително е така. Не е шега, защото вотът на делегатите беше много ясен и категоричен", заяви той.

А БСП, по негово мнение, ще трябва да се лекува. И Станишев призна, че не изключва възможността да има предсрочни парламентарни избори, каквито вчера Ахмед Доган прогнозира. Причините според него са две.

"Първо парите свършиха, фискалният резерв, който оставихме на правителството е "опоскан", сега ще вземат 2 или 3 милиарда нови дългове, за да запушат бюджетни дупки и второ – ГЕРБ са безусловно една силно мотивирана групировка за стоене на власт и за употреба на властта и те разчитат, че могат машината на Цветанов за печелене на избори да я повторят", коментира той.

Станишев смята обаче, че на ГЕРБ ще им бъде много по-трудно, защото ще лъсне цялото им наследство и резултати от управлението.

Лидерът призова социалистите да работят като в предизборен режим. В най-кратки срокове ще се формира национален предизборен щаб в БСП. Станишев е уверен, че Левицата може да спечели изборите при няколко условия – политическа воля, консолидация на партията, дългосрочна визия за излизане на България от прехода и кризата, програма за първата година от управлението.

Междувременно Корнелия Нинова започна да води новия панел на конгреса с  гипсирана дясна ръка. Изглежда тя е пострадала късно снощи в НДК, след като паднала.

Водещи

Най-четени