В Перник благодарят на природата, на Бога и на строителите 24.05 | 14:02

Отмениха част от тържествата в града заради земетресението. Перничани биха приели помощи от храни, ако има кой да им ги предложи

От Филипа Тодева

Да благодарим на природата, на Господ и строителите на Перник. Това заяви пернишкият кмет Росица Янакиева на тържествата по случай 24 май в града, предаде БТА. Градоначалникът призова перничани да не се поддават на паникьорски слухове, а постепенно да се отърсят от страха и притеснението да замръкват в домовете си.

Според нея, Перник е подложен на изпитание, но шокът вече е отминал и трябва жителите на града да се мобилизират за по-скорошно възстановяване на пострадалите сгради. "Необходимо е да бъдем нащрек, за да оцеляваме", подчерта Янакиева. Тя добави, че перничани биха приели помощи от храни, ако има кой да ги предостави.

Част от тържествата по случай 24 май в Перник бяха отменени заради земетресението. Пред Двореца на културата в Перник се състоя скромно тържество по случай 24 май. Голяма част от перничани са извън града за почивните дни. Социалните служби обаче работят и приемат молби за обезщетения и социални помощи. В Дневния център за възрастни хора ще бъдат настанени 20 души, които освен подслон, ще получават и храна. Очакват се 10 фургона и 30 палатки, от които 10 отопляеми.

iNews припомня, че силен трус разлюля България преди три дни, а епицентърът бе близо до Перник. Магнитудът му бе 5,9 по Рихтер. Според кмета Росица Янакиева, щетите се оценяват на милиони левове. Земетресението засегна 60% от сградния фонд в града. Стените на язовир Студена обаче не поддадоха, източването на водоема вече започна. Късно снощи нов трус с по-слаб магнитуд отново разтресе Перник. Този път нямаше материални последствия.

Водещи