Щетите от земетресението в Перник възлизали на стотици милиони лева?! 23.05 | 17:13

Твърдението е на кмета на Перник Росица Янакиева

От Андриян Георгиев

Щетите от земетресението в Перник възлизат на стотици милиони левове, защото почти няма сграда, която да не е пострадала, каза кметът на Перник Росица Янакиева, цитирана от агенция "Фокус".

В Перник към момента са прегледани детските градини, училищата и някои обществени административни сгради. Екипите, които правят оценка на щетите, днес вече са 14. Включили са се и Камарата на инженерите от проектирането и фирми, които да помогнат за остойностяването.

По-точни данни за остойностените щети в Перник ще има на 29 май.

От днес (23 май) е въведен ред на настаняване на хората, които искат подслон. Настаняването се прави по искане от страна на съответния човек и на съответното семейство. Екип от трима души прави оценка на социалния статус на претендента за настаняване. След като те определят, че наистина отговаря на условията – има адресна регистрация в Перник, и жилището, на което е собственик, има конструктивни проблеми, тогава ще се настаняват хора. 

В понеделник ще бъдат отворени яслите и всички 11 детски градини след неотложни ремонти през тези почивни дни.

Две детски градини не подлежат на ремонт и са за събаряне, каза кметът. В още една детска градина ще се прави по-сериозен ремонт и засега не е ясно кога ще бъде отворена. 

"Направили сме организация така, че всички деца да се прехвърлят в работещи детски градини. В училищата също е направен оглед. Засега имаме притеснение, че двете училища – 4-то СОУ и Езикова гимназия "Мария Кюри” ще трябва да бъдат преместени в други сгради. Аналогично е притеснението в СОУ "Петър Берон”. Така че до края на учебната година децата да бъдат преместени в други училища”, посочи Росица Янакиева.

Останалите училища са в добро състояние – в тях ще се правят неотложни малки ремонти. 

Въпреки продължаващите трусове и днес, хората са спокойни, каза още Янакиева.

На фона на тази тревожна информация, идваща от местната власт на Перник, "големите началници" - премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев, излъчват по-различни сигнали.       

На провела се среща между двамата президентът Росен Плевнелиев е поздравил правителството за "бързите и адекватни мерки", предприети след земетресението, съобщават от пресцентъра на Президентството. Държавният глава е дал висока оценка на координацията на всички ангажирани държавни институции, които, по думите му, са реагирали своевременно и са съумели да овладеят напрежението сред хората.

Премиерът Борисов от своя страна пък е уверил президента, че след като комисиите в засегнатите райони опишат всички щети, заедно с вицепремиера Симеон Дянков ще бъдат търсени механизми за оказване на допълнителна помощ от страна на държавата. 

Водещи

Най-четени