Дянков отвръща на удара: Станишев ни докара кризата 17.11 | 17:30

"Социалистите са единствените, които са водили страната до кризи", изтъкна той

От Диана Цветкова

"Социалистите в България са единствените, които са водили страната до кризи." Така финансовият министър Симеон Дянков отвърна на днешните остри критики към управляващите, които бяха отправени на митинга на БСП в София.

Финансовият министър изтъкна пред агенция "Фокус", че правителството на Станишев доведе кризата в България, въпреки че той самият заявяваше в края на мандата на Тройната коалиция, че въобще няма да има криза.

"Общо комунистите и социалистите са ни довели досега до шест такива финансови и икономически кризи. Три са по живково време в 80-те и 90-те години и след това – Луканов, Виденов, Станишев", заяви Дянков.

"А семейство Станишеви ни е донесло две такива катастрофи", продължи той, "Сега на сина, а преди това – баща му в началото на 80-те години, когато, заради лошата си тогавашна политика, са ни довели пак до катастрофа. Помните, в 80-те години как нямаше ток, нямаше храна и какво ли не нямаше. Така че, Станишев, като говори за кризи, явно много добре ги разбира.".

По думите му Сергей Станишев разбира наистина много добре как се влиза в кризи, но не разбира как се излиза от криза.

"От криза се излиза точно по начина, по който работи нашето правителство. Всяка година затягаш коланите, за да не изпаднеш в колапса, в който са изпаднали Гърция, Румъния, Испания, Португалия, Исландия, Словения и т.н.", категоричен е финансист №1.

Вицепремиерът доълни, че оправлението на социалистите в европейските страни също води до кризи. По думите му тежката ситуация в съседна Гърция е резултат от лявото управление на Папандреу, а в Испания, Португалия и Кипър ситуацията е същата – криза след мандати на социалисти.

Всички страни, които в момента имат проблеми от Международния валутен фонд, Европейската комисия и т.н., без изключение, са били водени или от социалистически правителства, или от леви правителства", коментира Симеон Дянков.

Водещи

Най-четени