"Екоравновесие" преследва опасните кучета в "Малинова долина" 29.03 | 14:31

Акцията е заради нападение на кучета над възрастен мъж

От Ивайло Ачев

Екип на "Екоравновесие" действа в района на кв. "Малинова долина" и лови кучетата, които късно снощи нападнаха човек и го вкараха в болница с опасност за живота.

Специалистите работят от сутринта, след като още снощи не са успели да изловят всички опасни животни. Това съобщи зам.-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" в Столична община Мария Бояджийска.

Още миналата година Столична община е внесла Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Тя, за съжаление, не беше приета от Столичен общински съвет, каза още Бояджийска. В програмата са записани голяма част от мерките, които трябва да се реализират, за да се овладее популацията, в това число кастрацията и мерките, които се предприемат, по отношение на агресивните животни. 

"Това е един ключов документ, който ние трябва да приемем, както всяка една от общините в България. Проблемът е национален”, посочи Бояджийска.

Инцидентите с бездомни кучета не са рядкост, но случаят в "Малинова долина" е потресаващ. Около 10 кучета са нападнали 88-годишен мъж, който не е успял да реагира и е ранен тежко от животните. Човекът е с рани по главата, ушите му са почти откъснати. Получил е сърдечна криза, вероятно от шока от нападението, а лекарите са се борили за живота му в продължение на часове, каза пред iNews PR-ът на ВМА Румяна Станимирова.

Най-четени