"Жива верига" готвят металурзите от ОЦК-Кърджали 24.07 | 08:53

Те искат да попречат на една от банките-кредитори да вземе метал от завода

От Елена Кирилова

Протестиращите металурзи от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали подготвят жива верига, с която да попречат на една от банките-кредитори да вземе заложения при нея метал, съобщава БНР.

По думите на представители на синдиката "Защита” плановете са утре (25 юли) да бъдат източени 20 тона разтопен цинк от индукционната пещ.

Цинкът, чиято пазарна стойност е около 30 хил. долара, ще покрие част от задълженията, но според профсъюза тази стъпка няма да помогне за решаване на проблемите с обезпечението на отпуснатите кредити. Вместо това ще се стигне до затваряне на комбината.

Според Стефан Атанасов, регионален лидер на "Защита” в момента в завода работят две такива пещи, а очакванията му са, че по-късно и втората пещ също ще бъде затворена. Подобно действие може да стане причина за затварянето на комбината. Атанасов твърди, че до момента няма никакъв инвеститорски интерес към завода.

Синдикатите твърдят, че задълженията на ОЦК-Кърджали за ток са 400 хил. лв. Ако тази сума не бъде изплатена, дори непрекъснатият производствен процес ще трябва да спре.

В момента в комбината работят малко над 200 души, а 300 са напуснали от началото на протестите през март.

Най-четени