"Запечатаха" с асфалт старинна улица в Несебър 14.06 | 18:40

Общински съветник иска възстановяване на традиционната каменна настилка

От Петя Михайлова

Традиционната каменна настилка по една от улиците в старинния Несебър е била асфалтирана по поръчка на общината и въпреки изричните разпоредби на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Това съобщи общинският съветник Атанас Терзиев, цитиран от БТА.

По-голямата част от павираната настилка по улица "Хемус" е била асфалтирана след приключването на подмяната на ВиК съоръжения в стария град с отделна поръчка от община Несебър, посочва в писмо до медиите Терзиев.

Според него асфалтирането е извършено в нарушение на Закона за културното наследство и съгласувателното писмо на НИНКН, в което се изисква възстановяване на традиционната каменна настилка по улиците след завършване на ремонтните дейности.

Депутатът от ГЕРБ твърди, че асфалтово покритие е било положено и по части от ул. "Хемус", по които изобщо не са извършвани изкопни работи и където павираната настилка е била в идеално състояние.

Терзиев допълни, че ще настоява пред общината да бъде възстановена традиционната настилка, която е неделима част от облика на Несебър.

iNews.bg припомня, че в края на миналата година собственици на незаконни хотели и къщи от стария Несебър се вдигнаха на протест срещу акция на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) за събаряне на незаконните постройки.
Тогава те поискаха дори градът да бъде изваден от списъка с обекти на културното наследство на ЮНЕСКО, за да паднат забраните и ограниченията за строителство.

Водещи