Проверяват сградите в Стария Несебър 07.01 | 07:43

Експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство започват оглед

От Елена Коцева

Експерти на Националния институт за недвижимо културно наследство започват оглед на всички сгради и археологически обекти в Стария Несебър, които са паметници на културата.

Екипът е с ръководител арх. Пламен Шомов, съобщи БиТиВи.

Огледът цели да се установи физическото състояние на сградите и археологическите обекти, което ще помогне за опазването на световния паметник на културата - "Старинен Несебър".

От общинската администрация призоваха всички граждани, които са собственици на сгради-паметници на културата, да окажат необходимото съдействие за успешното провеждане на проверките.

 

iNews припомня, че през ноември месец в Несебър ДНСК започна акция по отстраняване на незаконни постройки - много от постройките в града нямат разрешително и подлежат на събаряне.

При стартиране на операцията напрежението се повиши, като се наложи инспекторите и служителите на строителния контрол да бъдат придружавани от полиция.

Освен да протестират, жителите на Несебър започнаха и подписка за изваждането на града от списъка със защитени обекти на ЮНЕСКО с аргумента, че от егидата на международната организация не печелят нищо, а ограниченията за строеж и запазване на историческото наследство водят само до загуби.

Малко по-късно Административният съд в Бургас отхвърли и колективната жалба на жители на Несебър против действията на строителния контрол. 

 

Водещи

Най-четени