Започва делото срещу Калина Илиева 04.06 | 08:38

Бившата шефка на ДФЗ фалшифицира дипломата си и още три документа

От Филипа Тодева

18-ти състав на Софийски районен съд (СРС), с председател Ивиана Димчева, ще разгледа на първо заседание наказателно дело от общ характер, заведено срещу Калина Илиева, обвинена в това, че е съставила фалшива диплома от чужд университет и в това, че е използвала фалшиви документи за завършено висше образование. Това съобщиха от съда.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г., Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име.

Обвинението сочи, че Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин, от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен "Магистър”, по специалност "Икономическа комуникация”.

Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г. , когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използвала 4 броя фалшиви документи като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.

В канцеларията на МОН Илиева е депозирала фалшива диплома за степен "Магистър”, фалшиво официално удостоверение, издадено на 25 октомври 2007 г., което гарантира валидността на подписите и печатите върху дипломата на Илиева, неистинска академична справка за успешно положени семестриални и държавни изпити и още едно неистинско удостоверение за валидността на подписите и печатите върху Академичната справка, издадено също на 25 октомври 2007 г.

Делото съдържа 7 тома с документи, събрани от СРП. Съдът ще изслуша 4-ма свидетели и 3 вещи лица. Мярката за неотклонение на Калина Илиева е "подписка”, взета на 4 април 2012 г.