Костов: Борисов носи отговорност за цените на тока 09.07 | 16:44

Лидерът на ДСБ поиска ДКЕВР да не е на подчинение на премиера

От Филипа Тодева

Отговорността за повишаването на цените на тока е лично на премиера Борисов. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, съобщава пресцентърът на ДСБ.

"Повишаването на цената на тока с 1/6 и повече от 1/6 за фирмите в страната унищожава работните места в България. Това е изключително тежък удар върху икономиката, върху нейната конкурентноспособност. Тази българска икономика става жертва на монополно високи цени, и то държавно регламентирани на тока", коментира Костов. Той отбеляза, че България купува с 30% по-висока цена природния газ, отколкото Германия, с която се конкурираме уж на равни начала.

По думите му изтъкнатите от премиера причини са неверни и заблуждаващи и той цели нарочно да прати общественото внимание в тази невярна посока.

"Истинските причини са, че беше проявена нерешителност от негова страна, страх, некомпетентност, вследствие на което се стигна до удовлетворяване интересите на монополистите в сектора и на това, което е известно като енергийна мафия. Основната причина за покачването на цената е това, че Б Националната електрическа компания (НЕК) е доведена до фалит", твърди Иван Костов.

Според него това се случва, защото Бойко Борисов се опитва да прикрие разхищенията на предишните две правителства и не е спрял навреме АЕЦ "Белене".

"Сега тази огромна сметка от два милиарда лева пада върху плещите на хората. Това е причината за нарастването цената на тока", категоричен е лидерът на ДСБ.

От партията предлагат Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да престане да бъде на подчинение на министър-председателя, защото директно обслужва неговите политически интереси, или по-скоро интересите на неговите политически приятели монополисти. "Тази комисия трябва да се избира както всички останали регулаторни органи", е тяхното мнение.

"Първо, трябва да се създаде конкурентна среда за производителите на електричество, а защо не и за продаващите дружества. Защото те в момента нямат стимули да се борят за по-ниска цена, оставят да нарастват неконтролируемо вътрешните им загуби и загубите на преносните им мрежи. Те не се конкурират, защото бяха вкарани в българския енергиен холдинг. Другото нещо, което веднага трябва да се направи е да бъде закрит българския енергиен холдинг и да се създаде конкурентна среда. Основния фактор за конкурентна среда, с оглед да се намалят загубите и да се покачи ефективността на самото производство и предлагане от страна на централите е НЕК да бъде накаран да намали загубите в преносната мрежа, които той търпи в момента. Така че решението е енергетиката да мине на пазарен принцип", смята Костов.

Водещи

Най-четени