„Лукойл Нефтохим“ изчисти нефтения разлив край Бургас 23.06 | 18:04

От рафинерията твърдят, че няма екологични последици от изсипаните 30 тона бензин

От Ростислава Иванова

Отстранени са последиците от разлива на петрол от нефтопровода на "Лукойл Нефтохим България" в езерото Вая край Бургас. Това съобщиха от бургаската рафинерия.

В съобщението се посочва, че последиците са отстранени в резултат на съвместните координирани действия на екипите на компанията, общинските и държавните органи и институции в Бургас.

Припомняме, че на 17 юни във водите на езерото се изляха 30 тона бензин. Според ръководството на рафинерията това е станало в следствие на нелегално врязване в III магистрален продуктопровод на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Екоминистерството веднага наложи най-нисоката законова санкция на компанията за замърсяване на околната среда, която у нас е само 100 000 лв. Заради малката глоба за причинената екокатастрофа обаче министърът на околната среда и водите Ивелина Василева предложи да се увеличи пет пъти глобата за фирмите, допуснали критично замърсяване на природата и да стане 500 000 лв.

От "Лукойл България" информират, че продължава наблюдението за недопускане на разнасянето на остатъчни нефтопродукти на мястото на разлива.

Рафинерията уверява, че "в резултат на бързите и адекватни действия на екипа за ликвидиране на последиците, не е допуснато негативно влияние върху защитените територии. Това е било доказано при извършените четири проверки от Районната инспекция по околна среда и води, Изпълнителната агенция по горите и отдел "Екология" в Община Бургас.

През целият период не е наблюдавано превишаване на максимално допустимите стойности за въздушната среда и станциите за контрол на качеството на атмосферния въздух не са регистрирали нарушения, гласи още прессъобщението. 

Водещи

Най-четени