"Медиана": БСП бие ГЕРБ с 5,9% 20.11 | 16:32

Плевнелиев се привижда като страна в политическия процес и оттам рейтингът му пада драстично

От Кремена Бедерева

Ако парламентарните избори бяха днес, бихме имали доста пъстър, седемпартиен парламент, със съмнителна възможност за съставяне на мнозинство, коментира Кольо Колев от "Медиана" на пресконференция днес в Пресклуба на БТА.

Той представи национално представително проучване, направено между 14 и 18 ноември сред 1001 души.

Според данните БСП би получила 22,8%, ГЕРБ - 16,9 на сто, Реформаторският блок - 8,6 на сто, ДПС - 7,6%, "България без цензура" - 4,3 на сто, Патриотичният съюз (НФСБ, ГОРД и др.) - 2,9 на сто, а "Атака" - 2,8%.

Дяловете са на базата на 100% от анкетираните.

Според Колев не отговарят на реалността внушенията, че обществото е разделено на твърди и непримирими противници на кабинета и също толкова твърди негови поддръжници.

Освен тях имало две големи групи - общо около 50% от хората. Едната от тях (около 31%) включва тези, които не са поддръжници на властта, но искат да видят нейните действия, за да направят преценка, а другата (около 18 на сто) е на политически индиферентните.

И двете групи са обединени от това, че не се вълнуват от субекта на политическата власт, а от действията й, коментира Кольо Колев. Около 37 на сто от анкетираните смятат, че правителството трябва да подаде оставка, 31 на сто искат да се остави да работи и тогава да се прецени, а 14 на сто са за пълен мандат на кабинета. 18 на сто нямат мнение.

Според 37% е добре за страната да има предсрочни избори, 41 на сто са на обратната позиция, а 22 на сто не могат да преценят. Вероятно една от причините да не се искат предсрочни избори е липсата на ясна политическа алтернатива, има и силна раздробеност на електоралните нагласи - на границата на 4-процентната бариера и над нея са 7 формации, отбеляза социологът.

Проучването регистрира промени в рейтингите. Начело е Йорданка Фандъкова - 44 на сто. Според Колев причината е, че тя не се възприема като страна в политическото противопоставяне.

Втори е Георги Първанов - 42 на сто. Кристалина Георгиева, която традиционно оглавява класацията, е на трето място с 41%. Социологът отдава това на проблема с бежанците.

Росен Плевнелиев е шести - с 31 на сто. Колев смята, че причината е в това, че Плевнелиев се привижда като страна в политическия процес.

Пламен Орешарски, въпреки протестите, се намира в добро политическо здраве и е на четвърта позиция - 34 на сто, с рейтинг, по-висок от този на правителството като цяло, каза социологът.

30% от анкетираните отговарят, че кабинетът им вдъхва доверие. Действията на студентите одобряват 46,5 на сто - повече, отколкото оставката на кабинета.

Според Колев това показва, че хората одобряват не целта, а натискът, който всеки протест упражнява върху управляващите.

Водещи

Най-четени