"Медиана": БСП води на ГЕРБ с 5,5% 09.02 | 12:40

Според данните на агенцията 6 партии ще минат 4-процентовата бариера

От Кремена Бедерева

6 партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура", Реформаторски блок и Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

Това каза Кольо Колев, директор на Агенция "Медиана”, на пресконференция на тема: "Обществено-политически нагласи – февруари 2014 г.”

На въпрос, "Ако днес, сега, имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?”, 24,8% от гражданите отговарят, че биха гласували за БСП (Коалиция за България), 19,3% за ГЕРБ, 9,5% за ДПС. Така се получава, че червените водят на партията на Бойко Борисов с 5,5%.

За "България без цензура" към февруари 2014 година биха гласували 7,1% от гражданите, а за Реформаторския блок 6,4%. Национален фронт за спасение на България събира 3,3% избиратели, ако изборите се провеждат сега.

Изследването е представително за страната и в него са участвали 1008 души. Проведено е в период 3-7 февруари 2014 година. Наблюдава се консолидация на избирателите около своите партии.

На въпрос, само наближаващите избори ли влияят на тези резултати или има и друго, социологът Кольо Колев каза: "Имаме намаляване на песимизма, нещо, което не е характерно за зимните месеци. До голяма степен, се дължи на изборите и на залога в тях".

Водещи

Най-четени