"Меките китки ме заплашват", казал дядо Кирил дни преди да умре 28.11 | 12:39

Продължават съмненията около смъртта на Варненския митрополит

От Цанка Донкова

Смъртта на дядо Кирил не е битово произшествие. Това заяви отец Димитър Амбарев, приближен на покойния Варненски и Великопреславски митрополит, в ефира на Нова телевизия.

Според отеца освен него и други хора са станали свидетели на заплахите, отправени към дядо Кирил от Пловдивския митрополит Николай. Варненският митрополит също говорил за тях.

Духовното лице даде за пример SMS от телефона на близка до дядо Кирил. Текстът на съобщението гласял: "Меките китки ме заплашват". Отец Димитър разтълкува изразът на митрополита като доказателство, че е имал предвид именно митрополит Николай.

Духовникът посочи като доказателство за мистерията около смъртта на дядо Кирил и две различни диагнози от патолозите, излезли четири месеца след инцидента.

"Престъпление е, защото митрополит Кирил беше много добър плувец, а температурата на водата беше 24 градуса в същия ден и накрая имаме налице заканите, отправени от митрополит Николай", посочи отец Димитър.

Друг пример за обтегнатите отношения между двамата митрополити е случка, разиграла се след заседание в Светия синод малко преди изборите за патриарх. Тогава на излизане от сградата Пловдивският митрополит се развикал на Варненския.

"Познавам истеричните викове на митрополита (Николай – бел. ред.): "Ще те убия, ще те отровя, ще ти отровя живота, ще те вкарам в затвора." Останах потресен не защото ги изрича по отношение на дядо Кирил, а защото имаше много хора и той не се съобрази с присъствието им", каза отецът.

Според него дядо Кирил е страдал в ранна детска възраст от шизофрения и е бил лекуван в психиатрично заведение.

"Шизофренията не се лекува, а се стабилизира и от време на време се отключва", отбеляза отецът.

Въпреки всичко духовникът уточни, че не отправя обвинения директно към митрополит Николай, но според негово вътрешно убеждение той е свързан със смъртта на митрополит Кирил.

Водещи

Най-четени