"Наглите" – оневинени за част от отвличанията 13.03 | 17:20

Присъдите им обаче остават както на първа инстанция - общо 64 години затвор

От Диана Цветкова

Софийският апелативен съд оправда частично четирима от подсъдимите по т.нар. дело "Наглите". Групата отговаря пред Темида за общо десет отвличания и един опит за похищение.

Днес Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца бяха признат за невинни за отвличането на Георги Георгиев – Пурата.

Прокопиев бе оправдан и за похищението на Борислав Атанасов, а Даниел Димитров – и за участие в отвличането на Васил Маникатов.

Миналата година те бяха признати за виновни от Софийския градски съд по тези обвинения, като Йожи, Културиста и Релето получиха по 18 години затвор, а Гребеца – 15-годишна присъда.

Сега, въпреки частичното оневиняване, присъдите на четиримата остават в същия размер, като апелативните магистрати потвърдиха останалата част от решението на предходната инстанция. Председателят на съдебния състав е с особено мнение процесът да се върне обратно на Софийския градски съд, съобщава БТА.

Според съдия Мария Митева делото трябва да започне отначало, заради допуснати от първата инстанция процесуални нарушения.

По-рано днес бяха пледоариите, като обвинението настоя за осъдителни присъди и за четиримата изцяло оправдани по делото "Наглите".

След като на първа инстанция градският съд оправда Павел Петков, Цветозар Славчев и братята Митко и Радослав Лебешковски, днес прокуратурата заяви, че братята са съпричастни към отвличането на Ангел Бончев и покойната му съпруга Камелия, а Павел Петков е свързан с похищението на ексшефа на "Литекс".

Бандата за отвличания "Наглите" е подсъдима за похищенията на Ангел и Камелия Бончеви, сина на бившият транспортен министър в кабинета "Костов" Вилхелм Краус – Михаил, бизнесмените Киро Киров и Мехмед Чакър, 15-годишния (тогава) Джорджио Марков, Илиан Цанев, Румен Гунински, Васил Маникатов и Георги Георгиев – Пурата.

На предходната инстанция градските магистрати не намериха доказателства, че "Наглите" са участвали в отвличането на студента Румен Гунински. С днешното решение на съда неразкритите похищения на практика стават повече от едно.

Водещи

Най-четени