"Утре за всеки" трябва да върне дарението на Ангел Бончев 19.04 | 09:59

Съдът реши, че фондацията трябва да върне 157 хил. евро, дарени от Бончев под заплаха

От Кремена Бедерева

Софийски градски съд (СГС) осъди Фондация "Утре за всеки" да върне на Ангел Бончев парите от откупа, който той дари, принуден от похитителите си. Фондацията трябва да върне 157 хил. евро на основание чл. 34 от ЗЗД, като получена по унищожен договор, в едно със законната лихва върху тази сума от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане, съобщават от съда. 

СГС от своя страна отхвърля изцяло като неоснователен предявеният от Ангел Бончев срещу фондацията иск с правно основание чл. 86, ал.1 от ЗЗД за сумата от 93271,58 лева - мораторна лихва върху главница от 157 000 евро за периода от 29 юли 2008 г. до 27 януари 2011 г. - датата на завеждане на исковата молба.

В молбата си до съда Бончев излага, че на 22 май 2008 г. е бил отвлечен от организирана престъпна група, като при предаване на поискания откуп за освобождаването му, на 9 юли 2008 г. била отвлечена и съпругата му Камелия.

На 28 юли 2008 г. получил чрез SMS на мобилния си телефон, нареждане от организираната престъпна група, да дари сумата от 157 000 евро на ответника Фондация "Утре за всеки", за да бъде освободена съпругата му. На 29 юли 2008 г. Бончев направил изявление чрез телевизия, съгласно указанията на похитителите и дарил 157 000 евро на фондацията, като сумата била преведена по банков път, по сметката им. На следващия ден - 30 юли 2008 г., съпругата на Бончев била освободена.

Според иска Ангел Бончев твърди, че е сключил договора за дарение под заплаха за живота и здравето на съпругата му от страна на организираната престъпна група, която я е отвлякла. Твърди също така, че у него е бил възбуден основателен страх за живота и здравето на съпругата му, защото като жертва на същата престъпна група лично се е уверил в способностите и жестокостта на членовете на групата - при отвличането му били отрязани крайната фаланга и ¾ от средната фаланга на четвърти пръст на лявата ръка и цялата средна фаланга на пети пръст на лявата ръка.

Решението подлежи на въззивно обжалване пред САС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Ходът на делото бе даден на 19 септември 2011 година. Ангел Бончев беше отвлечен на 21 май 2008 г. от групата на "Наглите", докато паркира колата си. През юли бе похитена и съпругата му Камелия. На 10 юли 2008 г. патрул на полицията откри Бончев в столичния кв. "Княжево", без документи за самоличност и в безпомощно състояние.

Цената на свободата за съпругата му бе дарението към фондацията, което бе поискано от похитителите на Ангел Бончев. Камелия Бончева бе освободена срещу дарение за "Утре за всеки" от 157 хил. евро.

Водещи

Най-четени