Не искаме "Хизбула" в черния списък на терористичните организации 28.03 | 10:23

Но има още доказателства, че групировката стои зад атентата

От Филипа Тодева

България няма да иска включването на ливанската групировка "Хизбула" в списъка с терористичните организации, макар страната ни да планира предоставянето на още доказателства, че именно тя е организатор на атентата в Бургас.

Това стана ясно от думите на служебния премиер Марин Райков при посещението му в Брюксел, предаде Reuters.

"Някои членки на ЕС "не бяха достатъчно убедени" от доказателствата на България", заяви Райков, като посочи, че за страната ни е от ключово значение да има обща позиция с ЕС.

"Ние ще продължим разследването. Ще продължим да работим върху това много сериозно, много активно. Ще предоставим необходимите доказателства", посочи той.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви през февруари, че България има доказателства и обвини организацията, че е подготвила атентата.

"Хизбула" отрича да е замесена в терористичния акт, отнел живота на петима израелски туристи и един българин на 18 юли. Групировката прехвърли обвиненията си към Израел.

БТА допълва, че в Европа само Холандия определя "Хизбула" като терористична организация, а Великобритания включва в "черния списък" само военното ѝ крило.

Водещи

Най-четени