„Право“ в СУ с най-висок рейтинг, завършилите в Благоевград с най-големи заплати 04.11 | 15:14

Обяснението за Благоевград е, че следващите право там вече заемат високи постове и учат второ висше

От Ралица Стоянова

Специалността „Право“ в Софийския университет (СУ) е на първо място в класацията по професионално направление за тази специалност у нас. Това показва изготвената рейтингова система на висшите училища, която от петък ще бъде достъпна на адрес http://rsvu.mon.bg/.

Като цяло СУ и Университетът за национално и световно стопанство имат най-много специалности с максимален рейтинг в новата система. Студентите от тези университети имат добра реализация на трудовия пазар. Това стана ясно при днешното представяне на системата.

Тя обаче всъщност не цели да дава рейтинги, а по-скоро ще има насочваща роля за бъдещите студенти. Специалностите в отделните университети се подреждат по различни критерии и на практика могат да се изготвят огромен брой рейтинги.

Любопитен факт е, че като най-добре платените новозавършили студенти (системата има данни за три години назад) са тези, които са учили право в Югозападния университет в Благоевград. Това се дължи на факта, че тези хора вече заемат високи постове в държавата или частния сектор и учат право като второ висше.

Плановете на образователното министерство са от следващата година да започне въвеждането на диференцирано финансиране на висшите училища според професионалната реализация на техните възпитаници, а ВУЗ-овете с най-много безработни да бъдат затворени.

Водещи

Най-четени